Прочитај ми чланак

АПОКАЛИПСА у САД: Зима завила у црно овај град, људи умиру у колима чекајући помоћ

0

САД и Канада се данима суочавају са најразорнијом зимском олујом овог столећа. Најкритичније је у Буфалу, у ком је до сада страдало најмање 40 људи. Град који се налази у округу Ери у држави Њујорк завијен је у црно. Породице тугују за најмилијима, али и страхују, јер "циклон бомба" још увек није достигла свој пик. Метеоролози кажу да најгоре тек предстоји.

Кејси Макарон је пре неколико дана изгубила мајку Моник Александер (52) која је страдала од последица смрзавања. Како каже за АБЦ Њуз, туга са којом се суочава је неописива.

„Могли сте да рачунате на њу за било шта, она је била чувар наше породице. Током празника чак би кувала за комшије или странце за које је знала да немају породице. Не могу да прежалим то што се нисам поздравила са њом. Рекла је само да се брзо враћа, не рекавши где иде“, рекла је Макарон.

У олуји на католичко Бадње вече страдао је и Абдул Шарифу, који би 1. јануара напунио само 27 година. Иза себе је оставио трудну супругу која треба да се породи око Нове године.

Умрла у аутомобилу затрпаном снегом

„Циклон бомба“ угасила је још један млади живот – Андел Тејлор (22) преминула је од последица снажне олује. Тејлор је у свом возилу била заробљена 18 сати, које је било окружено са приближно 130 центиметара снега.

Американка је својој породици послала последњи снимак из аутомобила дан пре него што је пронађена мртва, а њена мајка верује да је у питању тровање угљен-моноксидом, а не хипотермија, иако званичан узрок смрти још увек није познат. У снимку породици рекла је да се „плаши“ и показала им је како изгледа снегом прекривено стакло њеног возила.

Њена породица, која живи у Северној Каролини, медијима је рекла да није знала колико је снажна олуја која је задесила Њујорк и исток САД-а.

„Нисам сигурна да је ико од нас знао колико је ситуација озбиљна. Нисмо видели вести, нисмо знали шта се догађа у Бафалу. Имам осећај да су заказали сви који су кренули да јој помогну. Ватрогасци, полиција… сви су подбацили. Рекла је мојој сестри да се боји“, рекла је Тејлорина сестра.

Њујорк као ратна зона

Због свега наведеног локалне власти су одлучиле да уведу забрану вожње у петак. Међутим, стотине возача у округу Ери остали су заглављени у својим возилима током викенда, а припадници Националне гарде позвани су у помоћ у спасавању које је компликовано због услова екстремне белине и високог снега. Акције спасавања још увек трају, а многи ову ситуацију у западном Њујорку упоређују са „ратном зоном“.

Сирене Хитне помоћи свакодневно одјекују градом, а спасиоци не престају да трагају и извлаче људе који су сада већ данима заглављени у мећавама.

Мећаву су проузроковале велика хладноћа и обилни снег језерског ефекта – који настаје проласком хладног ваздуха изнад топлијих језерских вода.

Страдало најмање 59 људи у САД

Ништа мање критично није ни у остатку Сједињених Држава. Најмање 60 људи је до сада изгубило живот на територији земље. Да ствар буде гора, снажна “циклон бомба“ још увек није достигла пик, па се очекује се да ће се то догодити управо крајем ове недеље.

Након тога, када атмосферски притисак који се развио у јакој олуји у близини Великих језера на канадској граници, почне нагло да опада, изазваће жестоке мећаве, укључујући јаке ветрове и снег. Управо је циклон у „смртоносни поход“ кренуо са ових језера, а стигао је чак и до реке Рио Гранде који протиче дуж америчке границе са Мексиком. Стога се снежна олуја сада протеже на 3.200 километара.

Према званичним проценама, олуја је погодила најмање 60 одсто Американаца, односно више од 200 милиона људи. У најгорем случају, чак 1,8 милиона домаћинстава било је без струје у САД, са хиљадама летова који су отказани и одложени.

Због поледице и недовољне видљивости привремено је затворен један од најпрометнијих аутопутева у Америци: И-70. Рестрикције струје су уведене у државама као што су Северна Каролина и Тенеси.

У Канади је без струје најмање 140.000 домова, од којих већина у провинцијама Онтарио и Квебек. У Канади су до сада страдале најмање четири особе, а локална здравствена управа – Унутрашње здравље – рекла је канадском ЦБЦ-у да су 52 особе послате у болницу, а да је 36 потребно даље лечење.

Очекује се да ће температуре на северозападним територијама ове земље пасти на -28 степени Целзијуса, али ако се узме у обзир хладноћа ветра, ово би могло да буде и до -43 степени Целзијуса, што доноси ризик од промрзлина за само неколико минута.