Прочитај ми чланак

Антонов: Због једног потеза Вашингтон плаћа најстрашнију цену!

0

Москваће пружити адекватан и одлучан одговор Вашингтону на конфронтацију која јој је наметнута, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов поводом проширење листе америчких санкција против Русије.

– Америчка администрација честитала је руском народу објавом нових крупних санкција против Москве. Ми се нећемо наметати као партнери, Русија је отворена за поштен и равноправан дијалог, ако и када Американци буду спремни за то. Међутим, даћемо адекватан и одлучан одговор на конфронтацију која нам је наметнута – рекао је дипломата у среду на свечаном пријему у амбасади у Вашингтону поводом обележавања Дана Русије.

Према његовим речима, светска заједница не само да не подржава антируске санкције Америке и колективног Запада, већ и показује спремност да јача сарадњу са Москвом у најширем спектру питања.

Формирање мултиполарности је тежак процес, али је динамика њеног развоја стабилна, додао је.

Русија никоме не прети, подсетио је Антонов.

– Руска Федерација се развија као мирољубива земља. Никоме не претимо. Међутим, борили смо се и борићемо се против неоколонијализма, против поделе међународне заједница на изабране и одбачене, ‘цветне баште’ и ‘џунгле’, покушаја западне мањине да угњетава мале и младе државе – поручио је дипломата.

Он је истакао да покушаји непријатељски настројених земаља да изолују Русију – нису успели.

– Пропали су покушаји противника Русије да постигну међународну изолацију наше земље. Бројни гости на овом пријему су доказ за то – закључио је Антонов.

Подсетимо, Сједињене Америчке Државе прошириле су санкције против Русије у среду, на празник Дана Русије, уврстивши на санкциони списак више од 30 особа и 200 организација из Русије, али и Кине. На листи се нашла и лидер Гагаузије Евгенија Гуцул, Руски научни центар роботехнике и кибернетике, седам бродова за превоз течног гаса, „Уралвагонзавод“ и други.