Прочитај ми чланак

Аналитичар открио: Напади на гасоводе „Северни ток“ били су израз очаја

0

Напади на гасоводе „Северни ток“ и „Северни ток 2“ били су израз америчког очаја. Овакве налазе изнео је политички аналитичар западних медија, Џонатан Кук.

О чињеницама о инциденту покренута је истрага, за које власти Руске Федерације и низа западних земаља тврде да је реч о намерној саботажи.

Према речима Кука, напад на гасоводе изазвао је крајње необичну реакцију на Западу. Ово преноси публикација „Дисидент Воице“.

„Ниво сложености и софистицираности саботаже на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ указује на то, да иза њих стоји државни субјект или ентитети. Западно извештавање о нападима било је веома пригушено, с обзиром на то, да је напад на енергетску инфраструктуру био без преседана по обиму“, напомиње аутор чланка.

Разлог, зашто Запад показује тако мало ентузијазма за инцидент са гасоводом, је врло једноставан. Сви докази указују на амерички отисак у овим актима саботаже.

Штавише, постоји забрана откривања доказа међу западним елитама, који би могли бацити сенку на САД, у вези са оним што се догодило у Балтичком мору.

Међутим, недавно су, званичници Беле куће открили мотиве напада на гасоводе.

„Државни секретар САД, Ентони Блинкен, назвао је уништавање гасовода „Северни ток“ и еколошку катастрофу која је уследила „великом стратешком шансом за наредне године”. Тако је јасно артикулисао ко је имао користи од тога“, рекао је стручњак.

Саботажа гасовода, била је одлична прилика за Вашингтон да учини Европу зависном од Сједињених Држава у погледу снабдевања гасом, који би се сада на европски континент испоручивао морским путем, по много вишој цени од испоруке руских гасовода. С тим у вези, америчке енергетске компаније могу бити највећи корисници саботаже у Балтичком мору.

Експерт сматра, да саботажу гасовода и Блинкенове накнадне речи о отвореним перспективама, треба посматрати као чин очаја од стране Сједињених Држава. Светска хегемонија САД слаби, и на тај начин Вашингтон покушава да одржи остатке свог утицаја на Европу.

„Уништавање гасовода треба схватити као чин очаја — потврду Вашингтона о губитку своје хегемоније. Док су Русија, Кина и друге земље могле да изазову САД, овај жестоки ударац послао је поруку Европи, да не треба да одступа од америчког стада“, резимирао је стручњак.