Прочитај ми чланак

АНАЛИТИЧАР: Маск купио Твитер да сруши Бајдена, иза њега стоје службе у САД

0

Бивши амерички САД Доналд Трамп позвао је на укидање америчког Устава како би се преокренули резултати председничких избора 2020. године, односно како би био враћен у Белу кућу на функцију председника.

– Треба ли одбацити резултате председничких избора 2020. и прогласити правог победника или одржати нове изборе? Велика превара овог типа и њене размере омогућавају укидање свих правила и регулација, чак и оних која се налазе у Уставу – објавио је Трамп на друштвеној мрежи Truth Social.

Он је оптужио велике технолошке компаније за сарадњу са Демократском партијом.

– Оснивачи Америке нису желели лажне изборе и не би их одобрили – написао је Трамп.

Трампова објавила стиже након објаве интерних мејлова Twitter који показују да се у тој компанији расправљало о томе треба ли на тој друштвеној мрежи дозволити објаву текста The New York Post о садржају лаптопа Хантера Бајдена, сина председника САД.

Американолог Борис Межуев процењује да ће тај скандал донети политичке губитке председнику САД, а да истрага коју је покренула Републиканска партија може довести до оставке Џоа Бајдена.

Нови власник Twitter, амерички предузетник и милијардер Илон Маск, отворио је линк за објављивање резултата истраге о цензурисању Трампа и скандалу са лаптопом Хантера Бајдена.

Межуев наглашава: „То ће, наравно, закомпликовати Бајденов живот и играти улогу у његовом будућем политичком животу. Мада ако Сенат стане иза демократа, неће доћи до импичмента. Највероватније ће уследити нека врста истражног поступка. Можда ће Републиканци покушати да формирају комисију која ће истражити те догађаје. Чини ми се да ће све бити решено превременим одласком Бајдена. Већ следеће године“.

Он сматра да није случајно што је Маск купио Twitter, који му даје полугу у борби против Бајдена:

„Иза њега стоје снаге у Сједињеним Државама које желе да Бајден не влада до краја мандата. Очигледна борба са Бајденом постаје не само тактичка, већ политичка и стратешка“.

По процени Межуева, Бајденова администрација ће покушати да се бори против Маска користећи административне ресурсе, али ће то бити веома тешко.