Прочитај ми чланак

Америку управо потреса највећа афера откако је Бајден дошао на власт

0

У приватној канцеларији Џозефа Бајдена коју је користио у време када је био потпреседник Америке 2017. године пронађено је 10 тајних докумената, укључујући дописе америчких обавештајних служби и брифинг материјале који покривају попут Украјине, Ирана и Уједињеног Краљевства. Сам Бајден је поручио да сарађује са службама безбедности, али да је изненађен што се такви досијеи налазе у његовој некадашњој канцеларији. У току је истрага која ће увтрдити како су тајна документа изнета из Беле куће, а цео овај случај означен је као велики скандал у америчкој јавности и можда највећи аутогол сада председника Бајдена.

Тајни документи, како су открили амерички медији, датирају из периода између 2013. и 2016. године. Пронађени су у три или четири кутије у којима се налазе и некласификовани папири који потпадају под Закон о председничкој евиденцији.

Документи су откривени 2. новембра, само шест дана пре међуизбора, али је читав случај тек почетком јануара доспео у медије.

Према појединим информацијама, један од Бајденових адвоката је затварао канцеларију у центру Вашингтона коју је Бајден раније користио. Он је тада видео фасциклу која је била означена као „лична документа“ и отворио коверту. У њој је пронашао поверљиве досијее и одмах обавестио државно тужилаштво.

Стигли резултати прелиминарне истраге

Амерички државни тужилац Мерик Гарланд примио је прелиминарни извештај о истрази о овим документима и сада се суочава са критичном одлуком о томе како да поступи, укључујући и да ли да отвори пуну кривичну истрагу.

Гарланд је такође био лично укључен у неке од кључних одлука везаних за истрагу о тајним документима које је бивши председник Доналд Трамп изнео из Беле куће. Лично он је одлучио да пошаље оперативце ФБИ да претресају Трампову вилу у Мар-а-Лагу, где су документа и пронађена.

У том случају, Гарланд је позвао специјалног адвоката Џека Смита да преузме кривичну истрагу о Трамповим изборним активностима после 2020. године и истрагу поверљивих докумената које је бивши председник однео у своје одмаралиште на Флориди.

Када је реч о Бајденовим документима, Гарланд је одлучио да Џон Лауш води истрагу јер је он један од два преостала америчка тужиоца које је именовао Трамп, чиме је избегнут сукоба интереса јер га на функцију није поставио Бајден.

Лауш је био један од ретких људи из Трампове ере коме није речено да поднесе оставку након Бајденове инаугурације 2021. године, а два демократска сенатора из Илиноиса подржала су одлуку да се он задржи на свом месту делимично зато што је водио политички осетљиву истрагу о Мајклу Мадигану, бившем председнику Представничког дома Демократа Илиноиса, који је оптужен за корупцију.

Бајден: Изненађен сам

У првом оглашавању по откривању тајних докумената у његовој некадашњој канцеларији, актуелни председник Сједињених Америчких Држава рекао је да је изненађен.

Бајден је у обраћању новинарима, на заједничкој конференцији са лидерима Мексика и Канаде, саопштио да озбиљно схвата поверљива документа и рекао да не зна шта она садрже.

„У потпуности сарађујемо у прегледу, за који се надам да ц́е ускоро бити завршен. Пронашли су нека документа у кутији у закључаном орману, или бар у ормару. И одмах су схватили да се у тој кутији налази неколико поверљивих докумената. Урадили су оно што је требало. Одмах су позвали архив“, рекао је амерички председник.

Он је објаснио да је обавештен о овом откриц́у и да је био изненађен када је сазнао да у тој канцеларији постоји било каква владина евиденција, као и да не зна шта је у документима.

Политичке последице

У јеку скандала у чијем се средишту налази Бајден, Доналд Трамп је објавио низ статуса на друштвеним мрежама у којима се исмева Бајден и јавно позива ФБИ да претражи све његове канцеларије, па чак и Белу кућу у потрази за тајним документима.

Кључне демократе на Капитол Хилу изразиле су поверење у Бајденово руковање владиним материјалима, иако су се поверљиви записи појавили на месту где није требало да буду.

Републиканци у Представничком дому већ су се обавезали да ће проширити своје истраге о надзору како би укључили питање Бајденових докумената.

Овај случај је, од стране многих аналитичара, оцењен као велика прекретница у Бајденовом мандату. Он је практично сада осумњичен за исту „превару“ као и Доналд Трамп.