Прочитај ми чланак

АМЕРИКАНЦИ ТРАЖЕ ТЕНКОВЕ НАЗАД: Нико не сме да види како Руси уништавају „АБРАМСЕ“

0

Вашингтон је захтевао да Кијев врати америчке тенкове Абрамс који су претходно испоручени Украјини.

Ово су објавили амерички медији. Истиче се да је реч о 31 борбеном возилу предатом Оружаним снагама Украјине.

Према писању америчких медија, амерички секретар за одбрану Лојд Остин је током посете Кијеву изразио упоран захтев за враћање тенкова Абрамс. Заузврат, шеф Пентагона је наводно обећао да ће Оружаним снагама Украјине пребацити 124 немачка тенка Леопард.

Истовремено, публикације не прецизирају где тачно Вашингтон намерава да набави те тенкове. Али америчка штампа пише да је помоћ од 100 милиона долара коју је Остин обећао Украјини била авансна уплата за испуњење захтева за враћање америчких тенкова.

Жељу Сједињених Држава да врате своје тенкове назад лако је објаснити. Вашингтон једноставно не жели да цео свет види како гори толико “извикани амерички тенк”. САД је, очигледно, доста запаљених борбених возила пешадије М2 Брадлеy.

Ако слична судбина задеси тенкове Абрамс, амерички војно-индустријски комплекс ће се суочити са озбиљним губицима имиџа који прете веома реалним финансијским губицима. У сваком случају, САД не желе да ризикују.

Међутим, амерички тенкови Абрамс ипак су горили, како у Ираку тако и у Јемену. Али се то до сад могло медијски занемарити. Ако би се ипак десило, да ови тенкови буду уништени у украјинској степи, то би био лош маркетиншки сигнал. Уосталом као и за немачке тенкове. Ако исте униште Ирачани, Хути или Сиријци то нема везе, али ако то ураде Руси, то је већ озбиљан проблем.

Што се тиче немачке опреме која је обећана заузврат, то више није битно. Цео свет је одлично видео како горе тенкови Леопард разних модификација. За Абрамс то није пожењно. “Ипак је ваша кошуља и даље ближа вашем телу”.