АМЕРИКАНЦИ ОБОЛЕВАЈУ ОД РАКА: Узрок напад на „Куле близнакиње“?

0

Сутра, 11. септембра, обележава се осамнаест година од терористичких напада на "Куле близнакиње" у Њујорку. Међутим, Американце брине друга статистика.

Наиме, како преноси хрватски портал Индеx.хр, према подацима америчких здравствених служби проценат оболевања од рака код преживелих рапидно расте.

© AP Photo

Даклин Фебрилет имала је 26 година и радила је близу Светског трговачког центра када су 11. септембра 2001. извршени напади на њујоршке „Куле близнакиње“, које су се срушиле, попут куле од карата. Данас, она је само једна од хиљаде оболелих од рака због изложености отровним тварима након те катастрофе, преноси Индеx.

Након терористичких напада Фебрилет је родила троје деце, а 2016. године дијагностикован јој је рак који је метастазирао. Токсични отпад и облак пепела којем је била изложена на дан напада једино је логично објашњење за њену болест.

Ричард Фарер, данас 37-годишњак и однедавно отац једног детета, радио је на Менхетну од 2001. до 2003. Пре 18 месеци дијагностикован му је агресиван рак дебелог црева који иначе погађа много старије мушкарце, а сам Фарер није за обољење имао никаквих предиспозиција.

Осим 3.000 особа убијених у самом нападу и више од 6.000 рањених при урушавању торњева Светског трговинског центра, град Њујорк не престаје да броји новооболеле од карцинома и других тешких болести, а поготово плућа, што је повезано с токсичним облаком који је недељама лебдео над јужним делом Менхетна.

Прве жртве – ватрогасци

Прве жртве биле су десетине хиљада ватрогасаца и волонтера који су рашчишћавали рушевине Светског трговинског центра. Једна студија објављена у здравственом часопису 2011. показала је да је да је код тих особа повећан ризик обољевања од рака.

Због тога је оформљен посебан здравствени програм „Светског трговинског центра“, а реч је о савезном програму за особе које су преживеле терористичке нападе 11. септембра и у том регистру има 10.000 оболелих од рака.

Тако су Џаклин Фебрилет и Ричард Фарер само део „обичних“ људи који су радили или становали на јужном делу Менхетна у време напада. Међутим, та категорија „обичних“ људи који су били или још увек јесту у том делу Њујорка а оболевају од рака, само расте.

Тако је крајем 2018. више од 21.000 оболелих било уврштено у тај посебан програм, што је два пута више него у 2016.

Међу њима је готово 4.000 оболелих од рака, с тим да су најчешћи рак простате, дојке или коже.

Иако је немогуће за сваког појединца утврдити тачан узрок рака, јер ни један крвни текст неће показати „печат Трговинског центра“, ипак неколико студија потврђује да је „постотак оболелих од рака порастао између 10 и 30 одсто код особа које су биле изложене разним честицама на дан катастрофе, каже Давид Презант, главни доктор њујоршких ватрогасаца.