Прочитај ми чланак

Америка тајно распоредила пројектиле способне да униште иранска нуклеарна построје

0

„Ваздухопловство САД је тајно распоредило ракете које могу уништити електронику нуклеарних објеката Ирана користећи микроталасе, не наносећи штету цивилном становништву“, извештава британски лист Даилy Маил. Према писању публикације, реч је о микроталасним ракетама ЦХАМП (Цоунтер-Елецтроницс Хигх Повер Мицроваве Адванцед Миссиле Пројецт), које су биле распоређене на разним местима широм света.

Као што је наведено, пројектили онеспособљавају све електронске уређаје на које циљају.

2015. Велика Британија, Немачка, Кина, Русија, САД, Француска и Иран склопиле су нуклеарни споразум, Заједнички свеобухватни план акције (ЈЦПОА), који је укључивао укидање санкција у замену за ограничавање иранског нуклеарног програма.

Сједињене Државе, под председником Доналдом Трампом, повукле су се из ЈЦПОА у мају 2018. и поново увеле санкције Техерану.

Као одговор, Иран је најавио постепено смањење својих обавеза према споразуму, напуштајући ограничења на нуклеарна истраживања, центрифуге и нивое обогаћивања уранијума.

У Бечу су вођени преговори о обнови ЈЦПОА и укидању санкција Вашингтона Техерану. У децембру 2021, стране су постигле договор о два нацрта споразума, у које је европска страна укључила ставове Ирана.

Према речима иранског представника Багерија Кјанија, преговори су били успешни, али је портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс оценио напредак у Бечу као скроман, позивајући Техеран да озбиљно схвати то питање. Тренутно је пауза у бечком преговарачком процесу.

У децембру 2021. Иран је добровољно дозволио Међународној агенцији за атомску енергију ( ИАЕА ) да замени камере у нуклеарном постројењу Караџ, а агенција раније није имала приступ тамо да инсталира камере за надзор или потврду да постројење није наставило производњу роторских цеви и мех центрифуге.

Истовремено, Техеран је саопштио да ће податке са надзорних камера из нуклеарног објекта у граду Караџ дати тек након укидања свих америчких санкција.