Прочитај ми чланак

„Америка решава свој проблем и погоршава наш“: Макронова порука из Вашингтона

0

Француски председник Емануел Макрон осудио је у Вашингтону мере које је предузео председник САД Џозеф Бајден како би смањио утицај инфлације на америчку индустрију. Макрон је то урадио током састанка са америчким парламентарцима иза затворених врата, пренео је Ројтерс позивајући се на изворе са тог састанка.

Макрон је допутовао у САД у своју другу званичну посету откако је изабран 2017. године, а уочи његовог путовања у Вашингтон, француски званичници су саопштили да ће се супротставити Бајдену због субвенција предвиђених у америчком Закону о смањењу инфлације, наводи Ројтерс.

Француски председник првог дана званичне посете није крио забринутост током сусрета са америчким парламентарцима који је одржан у Конгресној библиотеци.

Макрон је оценио да су субвенције које је амерички председник предложио у оквиру економског и социјалног пакета мера под називом Закон о смањењу инфлације (ИРА) „суперагресивне за европске компаније”

„Усвајањем ИРА ви можете да решите свој проблем, али ћете наш још више погоршати. Жао ми је због тога“, рекао је Емануел Макрон.

Европљани сматрају да би огроман пакет субвенција америчким произвођачима могао задати смртоносни ударац индустрији у Европи, која је већ угрожена због високих цена енергената изазваних кризом у Украјини.

Емануел Макрон је у уводу говора, који је био отворен за јавност само на почетку, казао да би Француска и САД требало да заједничким снагама позову на реформу Међународног монетарног фонда и Светске банке како би њихови фондови могли да буду усмерени ка државама погођеним климатским променама.