Прочитај ми чланак

АМЕРИКА РАЗВИЈА НОВО ОРУЖЈЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ, Руси обећавају оштар и одлучан одговор!

0

Сједињене државе развијају оружје за муњевити глобални напад чије ће прве системе америчка војска добити 2020. године, изјавио је први заменик начелника главне оперативне управе Генералштаба руске војске генерал-лајтнант Виктор Познихир.

Реч је о системима, како је Виктор Познихир нагласио, намењеним за уништавање свих циљева у року од једног сата од доношења одлуке о нападу. 

У Генералштабу је такође речено да САД стварају системе који би омогућили извођење високопрецизних напада из орбите на командне центре у Русији, као и да ће, Москва предузети узвратне мере, преносе руски медији.  

Први заменик начелника главне оперативне управе Генералштаба руске војске генерал-лајтнант Виктор Познихир је изјавио да ће број ракета ПРО САД до 2020. године  премашти хиљаду, што је више од броја бојевих блокова руских интерконтиненталних ракета.

У Министарству обране РФ истицано је да концепт „муњевитог глобалног напада“, као и планови стварања глобалног система ПРО којима се угрожава безбедност других земаља могу представљати препреку за даље смањење нуклеарних арсенала.

Концепт муњевитог глобалног напада (PGS) у САД у последње време има све већи приоритет, подсећа портал Взгляд, а један од његових ослонаца је развој хиперсоничних ракета, јер традиционалне интерконтиненталне балистичке ракете нису за такву примену погодне. Како се очекује, PGS ће омогућити нападе на било коју тачку у ближем космосу у року од сат времена.

Познати руски конструктор стратешких ракета Јуриј Соломонов раније је говорио да је концепт муњевитог глобалног удара којим би се између осталог великом брзином уништио нуклеарни арсенал противника у пракси неостварљив.

Ипак, руска власт врло озбиљно схвата опасност коју такав концепт носи и на то упозорава.

То је веома опасна ствар из угла стратешке стабилности, оценио је раније стални представник Русије при НАТО Александар Грушко.

Треба проучити и питање милитаризације свемира. Ми покушавамо да уверимо наше партнере да узму озбиљно учешће у преговорима о одустајању од размештања војних средстава у свемиру, рекао је Грушко.

Русија обећава оштар одговор на агресију

Изјава Генералштаба Русије да распоређивање америчког ПРО у Европи ствара могућност за изненадни нуклеарни напад на Русију упућено је међународној заједници, сматра заменик председника Комитета савета Федерације за одбране у безбедност Франц Клинцевич.

„Прва адреса — међународна заједница. Друга, послат је јасан сигнал руководству САД да било какав развој догађаја неће бити неочекиван за нас. Мислим да то подсећање неће бити излишно. Нека знају, да ми знамо“, написао је Клинцевич на Фејсбуку.

Сенатор је сигуран да најбоља гаранција очувања мира могућност Москве да „на најоштрији начин одговорити на могућу агресију“.

„И на крају, најважнија адреса — руски грађани. Они не треба ничега да се плаше: ситуација је под контролом“, додао је посланик.

Јуче је заменик начелника Главне оперативне управе Генералштаба Русије Виктор Познихир изјавио да размештање система противракетне одбране САД у Европи отвара могућност за неочекивани нуклеарни напад на Русију.

Руски генералштаб: САД стичу могућност за прикривени ракетни напад на РФ

Размештање снага противракетне одбране САД у Европи ствара могућност за прикривени ракетни нуклеарни напад на Русију. То је изјавио заменик начелника главне оперативне управе Генералштаба Виктор Познихир.

„Размештање америчких база противракетне одбране у Европи, бродова ПРО на морима и океанима који су у близини руске територије, представља моћну прикривену офанзивну компоненту за могуће вршење изненадног ракетног нуклеарног напада на Руску Федерацију”, рекао је Познихир, преноси RT. 

Раније је Генералштаб Русије саопштио да амерички систем ПРО провоцира нову трку у наоружању.

Осим тога, војни експерт Михаил Ходаренок сматра да тешко да постоји могућност дијалога између Русије и САД у вези са проблемима противракетне одбране.