Америка купила комплетну залиху лека за ковид, свет у шоку

0

Сједињене Америчке Државе покуповале су практично комплетну глобалну залиху ремдесивира, једног од лекова који се показао ефикасан у лечењу ковида 19. Конкретно, наредна три месеца неће бити "ни дозе" за било коју другу државу на свету, пише Сара Босели за британски Гуардиан.

Овај себични потез америчке администрације изазвао је огорчење, али и страх стручњака и активиста широм света који се боје да би иста ствар могла да се деси у случају да буде откривена/произведена прва ефикасна вакцина за коронавирус. Наиме, ово није први пут да је Трампова администрација показала да је спремна да понуди више или на било који други начин елиминише друге државе када је у питању набавка лекова или заштитне опреме.

Фото АП

“Они тренутно имају приступ готово свим залихама ремдесивира, а за Европу није остало ништа”, рекао је др Ендрју Хил, научник с Универзитета Ливерпул.”Замислите да је ово вакцина. Ово би био потпуни хаос. Али, ово нам можда показује шта нам тек следи.”

Ремдесивир је први лек који је америчка агенција за лекове одобрила за коришћење у лечењу ковида 19. Производи га компанија Гилеад, а показало се да помаже у бржем опоравку од болести изазване коронавирусом.

Првих 140.000 доза расподељено је болницама широм света, између осталог, како би се испитао и учинак лека, а Трампова администрација је сад купила више од 500.000 доза. Реч је о комплетној количини коју ће Гилеад произвести у јулу, као и 90 одсто онога што ће произвести у августу и септембру, пише Гуардиан.

“Председник Трамп склопио је сјајан уговор којим је осигурао да ће Американци имати први лек одобрен за лечење ковида 19. Колико год је могуће, желимо да осигурамо да сваки амерички пацијент који треба ремдесивир и добије тај лек. Трампова администрација ради све што је могуће да сазна што више о лековима који могу да спасу живот и да их обезбеди за Американце”, рекао је амерички министар здравља Алекс Азар. Према подацима странице Wорлдометер, у САД је коронавирусом тренутно заражено више од 2,7 милиона људи, док је број преминулих око 130.000.

Ремдесивир је иницијално био намењен лечењу еболе, али није се показао ефикасним. Просечна терапија за лечење ковида 19 захтева око 6 доза, које заједно коштају 3200 америчких долара.

Куповање ремдесивира није први пут да су Американци “скочили испред реда”. Током целе пандемије Трампов мото “Америка прва” био је и мото његове администрације. Тако је још у мају француски произвођач Санофи рекао да ће САД први добити приступ њиховој вакцини ако се покаже да делује.

“САД очекује да ако помогну у производњи вакцине, да је и први добију”, рекао је тада извршни директор фирме Пол Хадсон и тиме навукао на себе отворени бес француске владе, због чега је хитро повукао изјаву.

Осим тога у неколико наврата Америка је купила залихе заштитне опреме чију су куповину већ биле договориле државе западне Европе, само зато што је понудила више.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!