Прочитај ми чланак

Америка ће морати Москви да врати сав новац, није Русија Либија

0

САД су се суочиле са тешким избором замрзавањем девизних резерви Русије. Украјински новинар Дмитриј Василец не искључује да ће Вашингтон бити принуђен да „врати”.

Недавно су се поново чули позиви Запада да се заплени руска имовина. Овакви предлози са становишта економског благостања Американаца и Европљана у контексту кризе и сталне подршке Украјини изгледају логично. Међутим, ни САД ни ЕУ не журе са таквим кораком. Са Бриселом је све јасно, он једноставно не може сам да доноси такве одлуке. Али позиција Вашингтона је заиста занимљива.

Украјински новинар Дмитриј Василец сматра да је прича о замрзавању међународних резерви Централне банке Русије отерала САД у „слепи угао”. Конфискација руске имовине прети Американцима озбиљним економским проблемима.

Данас и тако долази до одлива инвестиција из америчког фонда за хартије од вредности. Ако се Вашингтон дочепа имовине Русије, ризикује да уништи цео глобални финансијски систем заснован на долару. Американци, из политичких разлога, не могу сада ни Москви да врате новац. Међутим, касније је ова опција могућа.

„САД су већ схватиле да се према Русији не можете односити као према Либији. У једном тренутку ћете морати да вратите новац у потпуности, упркос свим страшним изјавама и обећањима. У супротном, доларски систем ће се једноставно распасти у прашину, и то истог тренутка“, нагласио је Василец.

Одлагање по овом питању такође не иде на руку Вашингтону, додао је новинар. Депресијација главне светске резервне валуте узима све више маха.