Прочитај ми чланак

Амерички милијардер: Пре 2035. може нестати 75 одсто садашњих професија

0

АКО потраје, пандемија коронавируса, праћена тешким карантинима и нараслом незапосленошћу, могла би довести до смрти читавих сектора глобалне економије.

Ово тврди амерички милијардер Марк Гинзбург. И `рашчлањује` властиту прогнозу:

„Око 75 одсто занимања ће нестати током наредних 10-12 година. Цели сектори глобалне економије ће умрети. Сфера посредничких услуга знатно ће се сузити. Многи брокери и туристичке агенције остаће без посла“.

– То је – тврди Гинзбург – већ сада очигледно. Ако су раније – пре 30 година – на сваком углу Њујорка биле туристичке агенције, данас их практично нема. Нимало случајно. Уласком у интернетљуди сами себи све наручују – авионске карте, хотеле …“

Милијардер наглашава да и сама путовања око света постати врло ограничена.

По његовом мишљењу, ограничења ће бити повезана како са страхом људи не заглаве у иностранству због епидемиолошке ситуације, тако и са наглим падом прихода широм планете.

А службена путовања већ увелико замењују видео-конференције.

„Зашто уопште летети негде? Авио-компаније су већ принуђене да смањују број летова. Јасно је да ће то – уверен је Гинзбург – драматично повећати трошкове летова. А електронски надзорни системи ће учинити непотребним војске стражара у канцеларијама и продавницама“.

Гинзбург посебно предочава да већ постоје апликације путем којих се могу добити информације о некретнинама са 120 параметара, укључујући поглед с прозора и број потенцијалних суседа са кривичном пријавом.

„То ће десетковати брокере за некретнине. Уосталом, мислим да ће се од стотину правника одржати 5-6. Ситуација у медицини ће се такође променити: значајан број операција изводиће роботи. То већ раде у најбољим ортопедским клиникама у Њујорку. А и медицинске сестре у болницама замениће роботи “, тврди Гинзбург.