Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТ Украјинска војска није научила лекције из чувене „Курске битке“

0

Украјина већ три месеца труби о контраофанзиви на југу, игноришући лекцију из Курске битке, написао је Вилијам Линд у чланку за амерички часопис Conservative.

Према његовом мишљењу, власти у Кијеву су напрасно обавестиле свет о својим плановима, што је смањило шансе за успех операције.

„Украјина већ трећи месец заредом труби о великој контраофанзиви на југу, игноришући поуку из Курске битке (ако непријатељ зна где планирате да нападнете, морате да нападнете негде другде)“, рекао је Линд.

Кијев је у последње време више пута најављивао намеру да крене у контраофанзиву на Херсонску област .

Како је раније рекао Михаил Шеремет , посланик Државне думе из региона Крим , акције Оружаних снага Украјине ће резултирати ненадокнадивим губицима, покушај да се заузме регион добиће жесток одговор Русије.

Курска битка је једна од кључних битака Великог отаџбинског рата и највећа тенковска битка у светској историји.

Трајала је од 5. јула до 23. августа 1943. године. Према различитим изворима, ту је учествовало од два до четири милиона људи, око шест хиљада тенкова и четири хиљаде авиона.

Војна обавештајна служба СССР успела је да благовремено открије припрему немачке војске за велику офанзиву на Курску избочину.

Превентивна артиљеријска противприпрема совјетских трупа ослабила је нападне групе освајача на почетку офанзиве. Након завршетка битке, стратешка иницијатива у рату коначно је прешла на страну Црвене армије.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!