Прочитај ми чланак

Амерички Експерт открива који би потез одмах зауставио сукоб у Украјини

0

Запад може да оконча сукоб у Украјини, дајући Русији безбедносне гаранције, изјавио је колумниста Џек Баки у чланку за „19ФортиФиве“.

Аутор се позива на изјаву француског председника Емануела Макрона, у којој је сугерисао да САД и ЕУ узму у обзир забринутост Москве, приликом развоја новог безбедносног система у Европи.

„Проблем у Украјини могао би да се заврши, ако лидери НАТО-а озбиљно схвате његов предлог“, рекао је аналитичар.

Истовремено, према његовом мишљењу, једна од главних одредби будуће безбедносне архитектуре, могло би да буде одбијање Шведске и Финске, да се придруже Северноатлантској алијанси.

„Одбијање Хелсинкија и Стокхолма од планова за улазак у НАТО, могао би да буде почетак украјинске нагодбе“, нагласио је аутор.

Макрон је претходног дана у интервјуу за „ТФ1“ рекао, да би будућа безбедносна архитектура Европе након обнављања мира у Украјини, требало да укључи безбедносне гаранције Москви.

Крајем прошле године, Русија је објавила нацрте споразума са САД и НАТО о безбедносним гаранцијама. Међу захтевима Москве било је и одбијање даљег ширења савеза на исток, придруживања Украјини и успостављања војних база у постсовјетским земљама.

Поред тога, радило се о неразмештању ударног наоружања у близини граница Русије, и повлачењу снага алијансе у источној Европи на положаје из 1997. године. На сва ова питања Запад је одговорио одбијањем.

Русија од 24. фебруара спроводи војну специјалну операцију у Украјини. Владимир Путин је њен задатак назвао „заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању, и геноциду од стране кијевског режима“.