Прочитај ми чланак

Амерички доктори поново поднели тужбу због забране ивермектина

0

Група доктора у САД тужила је поново америчку Агенцију за храну и лекове (ФДА) због покушаја да се забрани употреба лека ивермектин за лечење вируса корона, пренео је „Федералист“.

У тужби доктора Роберта Оптера, Мери Тали Боуден и Пола Марика се тврди да је ФДА покушала да им забрани преписивање лека, иако су га успешно користили у лечењу пацијената са корона вирусом.
„ФДА не може да забрани коришћење лекова одобрених за људе када се једном одобре и пусте на тржиште, чак иако је примарна намена лека за друге сврхе. ФДА такође не може да саветује да ли пацијент треба да узме одобрен лек у одређене сврхе“, наводи се у тужби.

Додаје се да је ФДА прекорачила овлашћења тако што је „наредила јавности, укључујући лекаре и пацијенте да не користе ивермектин за лечење ковида, без обзира на то што је лек одобрен за људску употребу“.

Циљ тужбе је да се пониште „све радње ФДА које усмеравају или дају мишљење о томе да ли је ивермектин одговарајући третман за ковид, прогласе такве радње незаконитим и да се изда трајна забрана којом се ФДА налаже да се даље бави таквим активностима“.

Тим доктора је првобитно поднео тужбу у јуну 2022. године, након што су ФДА и корпоративни медији објавили причу да се ивермектин користи као средство за уклањање глиста за стоку и да је свако ко је преписивао или узимао као лек против ковида био на листи лекова против ковида – али Амерички окружни суд одбио је њихов захтев.

Међутим, у фебруару 2023., лекари су уложили жалбу Петом окружном апелационом суду. Више група је дало подршку тужби, укључујући америчке „Фронтлајн докторе“ (докторе на првој линији борбе против ковида) и „Фронтлајн критикал кер алајенс“ (медицинско особље на ковид интензивној нези).
„Ово је била координисана кампања међу разним агенцијама да ограниче коришћење ивермектина. Неке акције који су предузеле Амерички центри за контролу за превенцију болести (ЦДЦ) и ФДА, као и медији у периоду од две недеље били су покренути након објаве података у којима се истицало да је преписано 90.000 рецепата ивермектина до средине августа“, рекао је председник „Фронтлајн критикал кер алајенса“.

Кори је описао сарадњу ФДА, ЦДЦ и корпоративнијих медија као великом кампањом дезинформација.