Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ ЦНН У ПАНИЦИ: Радикална десница намирисала крв – нека се пази ЕУ

0

На брзи раст радикалне деснице у Европи могао би ускоро утицати и избор Доналда Трампа за председника.

n

Фото: GettyImages

На брзи раст радикалне деснице у Европи могао би ускоро утицати и избор Доналда Трампа за председника.

Умерени центар с обе стране Атлантика би требао припазити, пише Дејвид А. Анделман за ЦНН.

Европљане сигурно није изненадило што је Марин Ле Пен била једна од првих која је Трампу на Твитеру честитала на преласку прага од 270 електорских гласова. Није нити изненађење што је Најџер Фараж први страни политичар који је отишао у Трамп тауер да ужива у његовом успеху.

Велики број ЕУ држава има десничарску странку, а неке ће државе веома брзо на изборе. Стварност је таква да потпора радикалној десници расте те да ти покрети преобликују националне дијалоге широм Европе.

Тереза Меј, британска премијерка, је наводно Фаража описала као небитног те се суочила с критикама властите владе. Ниједан од тих радикалних вођа није радикалан – доста су брзо постали битан део националног дијалога у Европи. Њихов је циљ уништити европски поредак, односно његов садашњи облик.

Сваки од њих тражи начин да одвоји своју нацију од Европе. Елементи те нелагоде су избеглице, повећања пореза и бесни пољопривредници.

Брзо смањујући центар би овде требало јако припазити. Могли би доста научити од неуспеха Хилари Клинтон. Европска десница се припремала много дуже од Трампа, понекад и генерацијама.

Такође, улози су већи у Европи те је угрожена цела Европска унија. Већина ових десних националиста жели једноставно разбити ЕУ те вратити континент на раздвојене и посвађане делове.

Први су тест избори за председника Француске, 2017. године. Због изборног система с више кандидата у првом кругу, догађало се да десница уграби и 20-30% гласова. У другом кругу кандидат деснице остаје на толико гласова, док умерени кандидат премоћно победи. Но, немојте рачунати да ће се то одиграти и 2017. године, пише у тексту.

Европски центар опет нуди кандидате и програме који су сви већ виђени. Предвиђа се да би седећи председник могао бити Ален Жипе. Он је искусан политичар који је обављао свакакве послове у власти, али још није пробао дужност председника. Умерени ће гласачи за њега гласати јер је алтернатива превише грозна. Новинар се пита, подсећа ли вас то на неког?

Питање је само је ли Француска спремна на повратак Републиканаца или за још један мандат Социјалиста, који такође не функционишу. Многе минорне странке и кандидати само чекају прилику.

Умерени центар, или оно што је од њега остало у Европи, би требало припазити. Радикална десница намирисала је крв.