Прочитај ми чланак

Амерички адмирал најавио директан сукоб Русије и САД

0

Сукоб у Украјини могао би да ескалира у трећи светски рат, у случају употребе нуклеарног оружја једне од страна, рекао је у интервјуу за „ПБС“ пензионисани амерички адмирал, Мајк Мален.

„Ово је веома опасно време, да будем искрен, и овај сукоб мора да се оконча без употребе нуклеарног оружја. Веома се плашим да ћемо у ствари, ако се ово оружје употреби, бити веома близу трећег светског рата, и рата са Русијом“, каже официр.

Према његовом мишљењу, украјинска криза се може решити само дипломатским путем. Да би се то урадило, потребно је формирати принципе и границе преговарачког процеса, уверен је адмирал.

Раније је украјински председник Володимир Зеленски више пута претио Москви бомбардовањем.

Тако је током говора на Институту „Лоуи“ у Аустралији путем видео-линка, захтевао да Северноатлантска алијанса делује превентивно, а не да „чека нуклеарне ударе Русије”.

Како је касније појаснио његов прес-секретар Сергеј Никифоров, украјински лидер није тражио да се употреби „оружје судњег дана“, већ је његов говор био само о „периоду пре почетка специјалне операције“.

Представник председника Русије, Дмитриј Песков, приметио је, да је Зеленски својом реториком суштински позвао на почетак светског рата. Он је замолио САД , Велику Британију и земље ЕУ да обрате пажњу на изјаве шефа украјинске државе, и подсетио, да би у случају таквог сукоба, последице биле монструозне и непредвидиве.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, је такође указао, на растуће ризике употребе оружја за масовно уништење, због непромишљених поступака и изјава кијевског режима.