Прочитај ми чланак

Америчка обавештајна служба: Не постоје знакови да је Русија извршила геноцид…

0

Америчке обавештајне агенције немају прикупљене информације које би подржале тврдње председника Џоа Бајдена да Русија наводно врши геноцид у Украјини, објавио је НБЦ Неwс позивајући се на високе званичнике Бајденове администрације.

У извештају од петка наводи да су званичници Бајденове администрације рекли да извештаји америчких обавештајних служби о Украјини не подржавају Бајденове тврдње да се у Украјини догађа геноцид .

Званичник америчке обавештајне службе је у извештају рекао да геноцид укључује циљ уништења етничке групе или нације, али за сада то није оно што они виде у Украјини.

Двојица званичника Стејт департмента су такође додала да су им Бајденове примедбе отежале да дођу до непристрасних правних оцена о томе шта се дешава у зони сукоба.

Бајден је раније више пута емотивно говорио о акцијама руске војске. У уторак је употребио ријеч “геноцид” како би се осврнуо на ситуацију у Украјини и њен утицај на свет. А крајем марта, током посете Варшави, Бајден је тврдио да руски председник „не може да остане на власти“. Након тога, Бела кућа је морала да уверава да америчка администрација не жели промену режима у Русији.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков одговорио је рекавши да Русија такве наводе сматра покушајима да се потпуно искриви ситуација на терену те да су такви коментари неприхватљиви.