Прочитај ми чланак

Амбасадор Србије у Бејруту: Мислили смо да је напао Израел

0

Амбасадор Србије у Либану Емир Елфић истиче да су првобитно постојале спекулације да је велика експлозија у Бејруту последица напада који је извршио Израел.

„Био сам код куће са својом породицом, спремао се да идем ка граду када сам имао нешто заказано. У самом тренутку догађаја нико није знао шта се дешава, сматрало се да је дошло до терористичког напада. Медији су јавили да се догодила експлозија у луци. Била је толико јака да се осетила на Кипру“, навео је Елфић за ТВ Прва.

© Sputnik / скриншот

Каже да је Амбасада у контакту са свим грађанима Србије који се налазе у Бејруту, али међу жртвама и повређенима нема Срба. Проглашено је и ванредно стање на две недеље, али само за Бејрут, а војска је преузела контролу.

„Војска је преузела контролу да би се извршиле све анализе и истражило шта се десило“, рекао је амбасадор.

Он је додао да су првобитно постојале спекулације да је реч о нападу који је извршио Израел пошто постоје повећане тензије у односима с том земљом.

Међутим, истакао је, министар унутрашњих послова Либана одбацио је те спекулације, као и оне да је дошло до саботаже у постројењу где је ускладиштен амонијум нитрат од 2014. године.

Он је навео да се показало да није било саботаже, већ да се ради о људском немару, и истакао да је влада донела одлуку да се сви надлежни у луци ставе у кући притвор.

Истрага је у току, а званични извештаји још нису објављени, додао је Елфић.