Прочитај ми чланак

Ал Џазира: Офанзива код Харкова увод у крај рата – Озбиљна грешка Украјине

0

Украјина је у критичној ситуацији – руске трупе напредују дубље у њену одбрану, преноси Ал Џазира.

Аналитичари кажу да Москва појачава нападе не само да ослободи Харков као стратешку победу на фронту, већ и да постигне неколико других циљева.

Украјина је у критичној фази сукоба након што је руска војска покренула офанзиву ка Харкову, што је од огромног стратешког значаја.

Руска армија је отворила нови фронт са две велике офанзивне операције, током којих је ослобођен град Волчанск, чиме ће се смањити удаљеност до Харкова.

Руски и западни аналитичари кажу да нова офанзива Москве означава почетак одлучујуће битке која ће означити прекретницу у војној кампањи.

Ако руске снаге успеју да преузму контролу над Харковом, другим по величини градом у Украјини, последице ће бити озбиљне и за Кијев и за његове савезнике.

Истовремено, стручњаци се позивају на мишљење неколико високих официра Оружаних снага Украјине, који не искључују продор у украјинске одбране у случају нове руске офанзиве.

Њена војска, према речима ових официра, има огромну надмоћ над украјинским оружаним снагама.

Озбиљна грешка Украјине

Зашто је Русија отворила нови фронт у Харковској области?

Војни експерт Јевгениј Норин сматра да је Кијев направио озбиљну грешку што је више пута напао руске пограничне области ракетама и беспилотним летелицама, што му је дало повода да крене у контраофанзиву која би барем заштитила становништво и инфраструктуру ових области, као и војну објеката и енергетских комплекса, посебно у Белгороду који је стално на удару.

Кијев је наставио са провокацијама против руских пограничних области упркос упозорењима западних војних стручњака да ће Москва неизбежно појачати своју војну кампању да заустави нападе.

Украјина је дуго игнорисала ову чињеницу, изјављујући да је харковски правац максимално заштићен.

Осим тога, експерт сугерише да је Русија могла да добије информацију да украјинска страна нема намеру да гради пуноправна утврђења због корупције или других недостатака у управљању војним снагама.

Руске трупе су за само четири дана офанзиве заузеле 12 насеља, напредујући дубоко у украјинску одбрану.

Контрола над Харковом, према Нориновим речима, омогућава руској војсци да реши неколико проблема: очисти га од националистичких и екстремистичких група, помери линију борбеног контакта са руске границе, чиме се минимизира и, евентуално, зауставља гранатирање пограничних насеља и спречава покушаји украјинских диверзаната да продру на територију Белгородске области.

Каква је веза између контроле Харкова и брзог окончања сукоба?

Пуковник у пензији Виктор Литовкин верује да ће Русија самоуверено победити у сукобу у Украјини, али то се неће догодити ускоро.

Неопходно је, према његовим речима, интензивирати нападе на положаје Оружаних снага Украјине и не дати им прилику да дођу до даха.

Постизање овог циља могло би да отвори пут руској војсци да успостави контролу над Харковом и Одесом и на тај начин примора украјинског председника Владимира Зеленског да потпише мировни споразум под условима Москве.

Изјаве западних званичника који позивају на прекид испоруке оружја Украјини одражавају нова осећања која су почела да се обликују у Европи, јер је јасно да је пораз Кијева у овом сукобу само питање времена.

Постоји ли веза између именовања новог руског министра одбране и почетка офанзиве у правцу Харкова?

Политиколог Роланд Бијамов каже да је промена министра одбране уобичајена појава и да нема везе са дешавањима у харковском правцу. Офанзива руских трупа означава нову етапу у сукобу у Украјини.

Експерт сматра да је за решавање кризе неопходно предузети нове квантитативне и квалитативне војне мере, тим пре што Запад Кијеву наставља да пружа свеобухватну подршку.