Прочитај ми чланак

„Ако су Британци луди, нека пошаљу осиромашени уранијум Кијеву-лекција ће бити…“

0

Не треба подржавати тренд ескалације конфликта у Украјини, већ тражити путеве за мирно решавање проблема, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко, коментаришући намере западних земаља да снабдевају Украјину муницијом са осиромашеним уранијумом, преноси БелТА.

„Русија ће нам испоручити муницију са правим уранијумом. Ако су луди (Велика Британија), овом процесу ће дати подстицај. То је најстрашније и најопасније“, рекао је Лукашенко.

Председник је напоменуо да чим британска муниција експлодира на позицијама руских трупа, „одговор ће бити ужасан, лекција за целу планету“.

„Морамо се кретати (како су разговарали Путин и Си Ђинпинг) ка мирном решењу. И руско руководство и једна од највећих светских сила – Кина, и многи други слажу се са овим“, рекао је Александар Лукашенко.

Заменица британског министра одбране Анабел Голди изјавила је раније да ће Лондон поред слања ескадриле борбених тенкова „челенџер 2“ у Украјину, такође послати муницију, укључујући оклопне гранате које садрже осиромашени уранијум. Након тога је председник Русије Владимир Путин упозорио да ће Москва бити принуђена да реагује ако колективни Запад почне да користи оружје са нуклеарном компонентом.

Америчке трупе користиле су муницију са осиромашеним уранијумом током операције „Пустињска олуја“, бомбардовања Југославије и инвазије на Ирак 2003. године. Као што су приметили стручњаци, коришћење ове муниције може довести до онколошких болести.