Прочитај ми чланак

Ако ово оружје стигне у Украјину, почеће озбиљне невоље за Вашингтон

0

Мало је вероватно да ће америчке власти одобрити пренос комплекса Патриот кијевском режиму, пошто би такве мере могле да се претворе у озбиљне невоље за Вашингтон.

Овај закључак је донео познати руски војни стручњак, директор Музеја ПВО Јуриј Кнутов. У интервју за новинско издање Украина.ру, он је детаљно говорио о позицији Американаца, а такође је објаснио како би могуће испоруке система ПВО „Патриот“ Кијеву утицале на Сједињене Државе.

Јуриј Кнутов је подсетио да САД и друге земље Северноатлантске алијансе разговарају о питањима у вези са могућношћу пребацивања система ПВО Патриот у Кијев. Вашингтон се противи овој идеји, схватајући последице такве иницијативе.

Према речима војног експерта, лако је предвидети како ће се за САД испоставити могуће испоруке ПВО система Патриот Кијеву. Таква одлука ће представљати озбиљан проблем за Вашингтон, јер Оружане снаге Русије неће само моћи да се успешно супротставе овим системима, већ ће добити и детаљне информације о њиховим технологијама.

„Вашингтон се плаши да Патриот неће радити у Украјини и да би информације о овом оружју могле да процуре до нас. И можемо створити системе електронског ратовања који ће ометати ове системе. Ово ће бити озбиљан ударац за безбедност САД“, објаснио је експерт.

Кнутов је изразио уверење да ће САД одбити да Кијеву испоруче ПВО системе Патриот, страхујући да ће Оружане снаге Русије моћи да проуче све могуће механизме и користити у даљем ратовању. Осим тога, Вашингтон није уверен у ефикасност овог оружја, што може довести до озбиљних спољнополитичких преседана намеђународној политичкој сцени.