Прочитај ми чланак

Ако не може у САД – има где може: Русија ће пласирати енергенте на друга тржишта

0

Након забране увоза у Америку, Русија може да преусмери своје енергетске ресурсе на друга тржишта, саопштила је руска амбасада у Сједињеним Америчким Државама.

„Русија има где да преусмери наше висококвалитетне и конкурентне производе. Време је да америчка страна спозна илузорност покушаја да диктира своју вољу и да нас примора да одустанемо од националних интереса услед јачине санкција“, истиче се у коментару амбасаде, објављеном на Фејсбуку.

Како се још објашњава у саопштењу, притисак услед санкција Вашингтона на Москву је већ одавно прешао све границе политичког и економског смисла, а последњих неколико недеља то је више него јасно.

„Одбијање наших ресурса проузроковаће знатне флуктуације и на светским енергетским тржиштима. То ће негативно утицати на интересе компанија и потрошача, пре свега у самим Сједињеним Америчким Државама“, наглашава се у саопштењу руског дипломатског представништва.

Руска амбасада је поред тога додала да ће се Америка због одлуке о забрани увоза суочити са растом цена бензина, струје и грејања.

Подсетимо, раније данас амерички председник Џозеф Бајден објавио је да Америка уводи забрану на увоз енергената из Русије. Он је у ТВ обраћању рекао да Вашингтон разуме да савезници у Европи не могу да се придруже тој забрани.