Прочитај ми чланак

Ако избије 3. светски рат – које су државе најсигурније и која је позиција Балкана

0

Дешавања у Украјини и спомињање нуклеарног оружја изазвали су страх од трећег светског рата. Тај сценарио смо неколико пута избегли током Хладног рата.

Код већине стручњака који су се бавили историјом сукоба најизгледнији ‘кандидати’ за почетак трећег светског рата била би два блока. С једне стране САД, ЕУ и НАТО, а с друге стране Русија, те потенцијално Северна Кореја и Кина.

У принципу, због разорног деловања нуклеарног оружја и радијације која долази као последица, већину наведених држава, иако запоседају огромне територије, одмах можемо да отпишемо.

На већини лествица у случају трећег светског рата, па тако и оној британског Експреса, прво место по сигурности заузима Нови Зеланд. Локација је идеална и удаљена од већине збивања, држава је самодовољна, па је управо зато и популарна код милијардера који у последње време тамо купују некретнине.

У зависности од медија и саговорника, у најсигурније државе света у случају новог великог сукоба свакако улазе још Данска, Чиле, Аустралија, Бутан, Фиџи, Исланд, Швајцарска, Канада и неколицина острвских држава у Океанији.

Данска је ту јер њој ‘припада’ Гренланд, који је уз Антарктик међу најмање насељеним деловима наше планете. Иако је хладноћа велики проблем, као и потенцијално освајање обалских делова острва, стручњаци су сагласни да би северна обала и унутрашњост биле сигурне за живот. Слично објашњење стручњаци нуде и за Исланд.

Швајцарска је држава око које се ‘ломе копља’. Њена историја неутралности, богатство и бројни бункери главни су адути поборника Швајцарске као сигурне зоне, но друга страна их упозорава да би нуклеарни рат, ма где се он водио, на крају дошао и до ове богате државе. Међу већим проблемима било би наставити набавку хране.

Мали Бутан, држава коју не занимају претерано дипломатски односи с остатком света, и која је увек на врху пописа „најсрећнијих држава“, за неке је идеално решење у случају трећег светског рата. Иако је близу великих сила Индије и Кине, није зависна од њих, а становници су помало навикли на изолацију.

За Канаду и Аустралију важи отприлике исто. Иако по величини територија заузимају 2. и 6. место, по броју становника су ‘тек’ 39. и 55. на лествици. Стручњаци који су разматрали потенцијални трећи светски рат тврде како би унутрашњост ових држава, чисто због величине територије, пружила сигурно уточиште свима који га тамо потраже. Канади је велики проблем и што јој велика већина становништва живи уз границу са Сједињеним Државама, где су им и сви већи градови.

Чиле као адуте има заштиту Анда, обиље хране и воде, а југ земље пружио би „сигурну луку“ за његове становнике. Фиџи, Тувалу и Науру такође су међу „бољим“ земљама. Ове острвске оазе далеко су од централних збивања, није да на њима има неких минерала или средстава које су занимљиве великим силама, па ако вам не сметају врућине и риба сваки дан, онда је једна од ове три државе идеална за вас.

А где је „небезбедно“?

Сад кад смо прошли попис „сигурнијих“, идемо у супротном смеру. Најгоре државе у којима можете да будете у случају новог светског сукоба јесу Северна Кореја, Авганистан, Хаити, Ирак, Сирија, Јужни Судан и Јемен.

Већина ових земаља или је тек изашла, или у њој још трају унутрашњи сукоби, одреда све спадају међу најнесигурније и најсиромашније земље света, а корупција у њима цвета. Грађани би вероватно били препуштени самима себи, а како и данас, без трећег светског рата становници немају довољно хране, воде и лекова, тешко је замислити да би се ситуација онда нагло побољшала.

Што се тиче Хрватске и остатка Балкана, ово подручје, у зависности од листа, упада негде у средину по сигурности. Положај између две главне силе (ако рата буде и то буду САД и Русија) и није најсрећнији, а прва два светска рата нанела су велике губитке у људству на овом подручју.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!