• Почетна
  • ВИДЕО
  • АКО ДО САД НИСТЕ, ОБАВЕЗНО ПОГЛЕДАЈТЕ: Снимак Палестинки које туку војника виђен 2 милиона пута
Прочитај ми чланак

АКО ДО САД НИСТЕ, ОБАВЕЗНО ПОГЛЕДАЈТЕ: Снимак Палестинки које туку војника виђен 2 милиона пута

0

Видео-снимак на коме се види како се неколико Палестинки туче с војником, који покушава да ухапси једног дечака, погледан је више од два милиона пута на Фејсбуку.

На снимку, који баца светло на израелску војну политику на окупираним палестинским територијама, маскирани војник држи дванестогодишњег дечака, коме је рука у гипсу док га рођаке тог младог Палестинца, укључујући мајку и сестру, вуку за униформу и ударају.

Дечакова петнаестогодишња сестра гризе војника за руку, док окупљени Палестинци упозоравају вичући: “ Он је мали дечак. Рука му је сломљена“.

Војник се бори најпре са дечаком, а потом с групом жена, које су му стргнуле маску с лица, око један минут, пре него што командујући официр стигне да му помогне.

Војник тада пушта дечака и љутито баца шок-бомбу на групу људи док одлази.

Оргинални видео снимак, до кога је дошао Асошијетед прес преко аутора, локалног активисте и рођака дечака, Билала Тамимија, приказује то исто.

Тамими је рекао да су Палестинци бацали каменице на војнике, али да није видео да је дечак то радио.

Сукоб је избио у петак током недељног преотеста у селу Неби Салех на Западној обали, где се израелски војници и палестински демонстранти често сукобљавају.

Становници села тврде да им је оближње јеврејско насеље ограничило приступ извору.

Израелска војска је данас саопштила да је неред избио током протеста и да је војник покушао да притвори дечака, јер је бацао каменице.

У саопштењу се додаје да је дечак пуштен како би се спречила ескалација насиља.

Снимак је изазвао осуде на рачцун Израела, јер исувише оштро поступа у сукобу с палестинским демонстрантима, посебно малолетницима.

У Израелу је протумачено да снимак приказује антагонизам с којим се израелски војници суочавају од стране Палестинаца који бацају каменице, што је повећало забринутост за нихову безбедност.

Израелски медији преносе како дечак вришти и почиње да плаче док га војник притиска на стену и леже на њега.

Такође, наводе да је породица Тамими позната по својим активностима и да је дечакова сестра виђена пре две године када је махала песницом пред војником на једном другом видео снимку који је постао виралан.

Она је после тога позвана у Турску, где јој је по писању „Џерузалем поста“ одао признање тадашњи премијер, а садасњи председник Реџеп Тајип Ердоган.

(Танјуг)