Прочитај ми чланак

„19FortiFive“: САД су на ивици другог грађанског рата

0

Друштво у Сједињеним Државама је сада поларизованије него било када од 19. века, пише „19FortiFive“

И демократе и републиканци оптужују једни друге за подривање врхунца слободе – демократије, што би могло да послужи као сигнал за сукоб великих размера. Осим тога, конфронтација ће вероватно ескалирати током председничких избора и прети да резултира новим грађанским ратом за Америку.

Да ли је у току други грађански рат у Сједињеним Америчким Државама? Ово је питање које поставља новинар „19FortiFive“, и одмах даје измичући одговор- чини се да су Сједињене Државе сада поларизованије него било када од 19. века.

Времена када се један народ окупљао да победи заједничког непријатеља постала су далека успомена на прошло доба. И демократе и републиканци упиру прстом једни у друге, оптужујући опозицију да подрива демократију.

Када је демократија, врхунац слобода које Американци негују, у питању, то може бити сигнал за сукоб великих размера, наглашава публикација.

Наравно, људски инстинкт природно гравитира ка лошим вестима, и лакше је запамтити да су ствари некада биле боље ако се осврнемо на оптимистичнију 2008-му, када су Барак Обама и Џон Мекејн обећавали.

Ипак, тешко је сетити се времена када су два вероватна председничка кандидата на предстојећим изборима, била тако поларне супротности.

Републиканском кандидату Доналду Трампу, није стран агресиван приступ победи на изборима. На крају крајева, управо његов раскид са нормама политичке дебате, помогао му је да победи 2016-те. Последњих дана свог председништва, одржао је ватрени говор својим присталицама у Вашингтону.

Два сата касније, изгредници су провалили у Капитол, како су многи назвали напад на демократију. Умешаност бившег председника је спорна, али савезни тужиоци сматрају, да је то довољно да се против њега подигне кривична пријава. Последњих Трампових дана на функцији тензије су спласнуле, а бивши председник се смирио, бар донедавно.

Трамп води у предизборној трци републиканаца са великом разликом, а недавне анкете показују да је изједначен са актуелним председником Џоом Бајденом. Избори, који ће вероватно бити реванш 2020. године, биће веома спорни.

Искрено речено, тешко је замислити да Бајден или његове присталице реагују на исти начин као Трамп и његове присталице, ако демократа изгуби изборе следеће године, каже се у чланку.

Бајден је прихватио свој статус транзиционог кандидата много пре него што је ушао у Белу кућу, и вероватно је био приморан да се поново кандидује само због непопуларности потпредседника и природне наследнице Камале Харис.

За Трампа је ово последња шанса. Ако победи на изборима, његов мандат ће бити ограничен- ако не, биће кандидат са пуно више од 80 година. Велике су шансе да неће бити Трампа на изборима 2028. године. Ако је одлучан да се врати у Белу кућу, које опције има осим драстичних мера?

„Да ли је сигурно рећи, да су Сједињене Државе усред другог грађанског рата? Не. Да ли је сигурно рећи да су Сједињене Државе на ивици другог грађанског рата? Можда да“, закључује „19FortiFive“.