Прочитај ми чланак

10 највећих природних катастрофа: Од земљотреса у Чилеу до цунамија у Јапану

0

За један од најразорнијих земљотреса сматра се онај који је погодио Чиле 1960. године, јачине 9,5 степени по Рихтеру, изазвајући цунами који је стигао до Јапана. Упамћен је као "Велики чилеански земљотрес", и то је до сада најјачи земљотрес измерен сеизмографом

Катастрофалне поплаве у Либији недавно су однеле више од 20.000 људских жртава, док се око 10.000 људи и даље воде као нестали. У фебруару ове године, два снажна земљотреса, у размаку од само неколико сати, разорила су градове широм огромног појаса јужне Турске и северозападне Сирије, а број жртава је премашио 21.000.

Природне катастрофе су нешто што одувек прати човечанство. Понекад је дискутабилно да је ли на њих утицао и човек, својим чињењем или нечињењем. Ипак, по дефиницији, природне катастрофе настају деловањем природних сила, које се манифестују као земљотрес, поплава, пожар, вулканска ерупција, тропски циклон, удар астероида…

Оно што им је заједничко је да природне катастрофе не могу да се предвиде. Наступају изненада и често остављају последице које трају генерацијама.

Присетимо се неких од најтежих природних катастрофа које су у последњих 100 година задесиле човечанство.

Смртоносне поплаве у Кини

Поплава централне Кине из 1931. обично се сматра „најсмртоноснијом природном несрећом на свету.“ Почела је током јула 1931, када су се реке Хуанге, Хуај и Јангце излиле и на спавању усмртиле више од 2.500.000 људи. Верује се да је овом поплавом било погођено укупно 28 милиона људи. До смрти није долазило само услед дављења, већ и касније, због болести изазваних загађеном водом, или глади.

Нешто мање разорна била је поплава реке Хуанге из 1938, током Другог кинеско-јапанског рата. Ова поплава није настала без уплива човека, јер су претходно Кинези подигли капију на брани на реци. Поплава, до које је дошло касније, однела је животе око 800.000 људи, уништила усеве и учинила земљу неплодном.

Кину је 8. августа 1975. поново погодила катастрофална поплава, када је пукла брана Бјанкао. Овде је за 24 сата пало толико кише колико у просеку падне за годину дана, што метеоролошка служба није могла да предвиди. Брана се срушила, а талас висок 10 километара је кренуо према равници, брзином од око 50 километара на час.

Преко 1,6 милиона људи је погинуло у овој катаклизми. Због екстремно лоших услова, евакуација није могла да се у потпуности спроведе. Неки су на евакуацију чекали и десетак дана.

Најјачи земљотрес измерен сеизмографом

За један од најразорнијих земљотреса сматра се онај који је погодио Чиле 22. маја 1960. године, јачине 9,5 степени по Рихтеру. Упамћен је као „Велики чилеански земљотрес“, и то је до сада најјачи земљотрес измерен сеизмографом. Будући да је погодио обале, изазивао је и цунами, висок 25 метара. Таласи цунамија су дан касније стигли до Хаваја и Јапана, односећи још људских живота.

Број погинулих никад није тачно утврђен, као ни материјална штета. Објављене су разне процене укупног броја жртава земљотреса и цунамија, које се крећу између 3.000 и 6.000 мртвих.

Цунами из 2004. године, проузрокован подземним земљотресом испод Индијског океана, био је много смртноноснији. Штета је направљена од Индонезије до Сомалије, и то је једна од „најсмртоноснијих природних катастрофа у новијој историји“. Огромни таласи су погодили обалу Индонезије, Шри Ланке, Индије, Тајланда, Сомалије, Бурме, Малдива, Малезије, Танзаније, Сејшела, Бангладеша, Јужна Африка, Јемена, Кеније и Мадагаскара.

Земљотрес је био јачине 9,3 степена по Рихтеру. Ово је други најјачи земљотрес забележен сеизмографом. Укупан број жртава је тешко проценити. Сматра да је њихов број између 230.000 и 280.000 људи, остављајући још 43.000 несталих и пустошећи села и туристичка острва.

Земљотрес магнитуде 7,6 степени погодио је део Пакистана североисточно од Исламабада дана 8. октобра 2005. и убио најмање 73.000 људи. Овај катастрофални земљотрес погодио је и индијски Кашмир, где су погинуле 1.244 особе.

Земљотрес на Хаитију, цунами у Јапану, вулканска ерупција, тропски циклон

Разоран земљотрес у јануару 2010. године је погодио и Хаити, у коме је оштећена већина зграда у престоници Порт о Пренсу, укључујући председничку палату, зграду Народне скупштине, катедралу и неколико болница. Процене броја смртних случајева крећу се од 100.000 до 160.000, а према подацима владе Хаитија број жртава износи између 220.000 и 316.000.

Земљотрес магнитуде 9,0 и цунами погодили су 11. марта 2011. североисток Јапана, убивши око 15.690 људи. Потрес је изазвао највећу светску нуклеарну катастрофу, ону у Фукушими, која траје и данас, упоредиву са чернобиљском из 1986. године.

Једнаке су непредвидљиве и вулканске ерупције. Ерупција планинског вулкана Пинатубо на Филипинима, која се догодила 15. јуна 1991. године, сматра се највећом која се догодила у 20. веку, а однела је више од 840 живота.

Најсмртоноснији тропски циклон је погодио Индију и данашњи Бангладеш (тада Источни Пакистан), 12. новембра 1970. године, који је усмртио више од 300.000 људи.