Прочитај ми чланак

10. јануара на Западу се десила два догађаја изузетно опасна за Русију и Кину

0

Русија и Кина су за неколико сати добиле две лоше вести, од својих западних партнера. Ово су изјавили кинески новинари.

Уторак, 10. јануар, био је богат догађајима. Најпре је постало познато, да су НАТО и Европска унија потписали заједничку декларацију о сарадњи. Првобитно су стране требале да одобре овај документ још 2021. године, али је од тада његово потписивање сваки пут одлагано. Потписивање је обављено пре само неколико дана.

Према мишљењу кинеских стручњака, сарадња два блока биће усмерена против Русије и Кине, које западне елите сматрају својим главним ривалима. Може се очекивати да ће интеракција ЕУ и НАТО-а повући повећање војних издатака у европским земљама, као и доношење нових антируских санкција.

Неколико сати након потписивања декларације о сарадњи ЕУ и НАТО, стигла је још једна вест.

Постале су познате намере Велике Британије и Јапана да закључе одбрамбени савез. Ово ће омогућити Лондону и Токију, да међусобно разместе своје трупе у својим земљама. Кина верује да ће британска страна свакако искористити ову прилику и послати своју војску у Земљу „излазећег сунца“.

То ће створити додатни притисак на Кину и руски Далеки исток.

„Постепеним уклањањем војних ограничења из јапанске државе, Токио тражи помагаче у борби против својих суседа“, наводе стручњаци.

Све ово указује, да Москва и Пекинг треба да очекују нове провокације својих противника. У таквој ситуацији, Русија и Кина треба да наставе да развијају своје стратешко партнерство, које ће се ефикасније одупрети насртајима геополитичких конкурената.