• Почетна
  • СВЕТ
  • Француски сељак победио на суду произвођача ГМО и пестицида
Прочитај ми чланак

Француски сељак победио на суду произвођача ГМО и пестицида

0

Француски суд у Лиону је донео пресуду да је Монсанто Ласо формула за уклањање корова, која садржи активну супстанцу алахлора јако штетна по здравље људи.

Та супстанца довела до тога да је Пол Франсоа, француски пољопривредник, задобио доживотно неуролошко оштећење чије су последице стални губитак меморије, главобоље, и муцање у говору.

У извештају се наводи да је 47-годишњи пољопривредник тужио Монсанто још 2004. године, након што је удахнуо Ласо производ док је чистио своју прскалицу. Не задуго након тога, Франсоа је почео да осећа сталне симптоме који су га спречавали да ради, за које тврди да су директна последица изложености овом хемијском средству. Будући да Ласо паковање пестицида није имало адекватно упозорење о опасности од излагања, Франсоа је својевремено тврдио да је Монсанто био немаран у обезбеђивању адекватне заштите својим потрошачима.

На изненађење многих, француски суд се сложио с његовим наводима и представљеним доказима, објављујући раније ове године да је „Монсанто одговоран за патње Пола Франсоа након што је удахнуо Лассо производ… и да мора да му пружи пуну надокнаду за то“. Речено је да суд тражи и стручно мишљење о процени Фрасноових тегоба да би могао да одреди колико ће Монсанто бити обавезан да му надокнади у овом случају.

„Ово је историјска одлука суда у смислу да је ово први случај да је један произвођач (пестицида) проглашен кривим за овакву врсту тровања“, рекао је Франсоа Лафорж, адвокат Пола Франсоа, Реутерс-у раније током године.

Према налазима Агенције за заштиту природне средине САД (ЕПА), изложеност алахлору може да изазове оштећење јетре, бубрега, слезине и очију, и може да доведе до развоја анемије и чак и рака. ЕПА очигледно сматра алахлор толико опасним, у ствари, да је агенција поставила максимални ниво коришћења (МЦЛГ) алахлора на нутли ниво да би „спречила потенцијалне здравствене проблеме“.

2007, Француска је званично забранила Лассо производ у земљи у складу са директивом Европске уније која је усвојена 2006, и којом се забрањује даље коришћење ове хемикалије на усевима у свим земљама чланицама. Али упркос свим доказима који доказују да алахлор доприноси неуравнотежености хормона, и да изазива репродуктивне или развојне проблеме, и да чак изазива и канцер, ова хемикалија се и даље користи на конвенционалним биљним културама широм САД до данашњег дана.

 

( NATURALNEWS )