• Почетна
  • СВЕТ
  • Србин.инфо: Вести из сиријског грађанског рата 08.08.2012.
Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Вести из сиријског грађанског рата 08.08.2012.

0

Асад: Очистићу земљу од терориста
Сиријски председник Башар ал Асад изјавио је у уторак у Дамаску да је решен да угуши 17-месечну побуну против њега и да земљу „очисти“ од терориста

„Сиријски народ и његова влада решени су да очисте земљу од терориста и да се са тероризмом боре без предаха“, рекао је Асад у разговору са Саедом Џалилом, главним изаслаником иранског врховног вође Ајатолаха Алија Хамнеија, јавила је сиријска државна агенција САНА.

Како је пренела агенција Франс прес, снимке сусрета Асада и Џалила пренели су сиријска државна телевизија и САНА, и то је било прво појављивање сиријског председника на малим екранима од 22. јула, када се сусрео са новоименованим начелником сиријског генералштаба, генералом Алијем Ајубом.

„Асад и Џалил разговарали су о билатералним односима Сирије и Исламске Републике Ирана, као и о ситуацији у региону“, јавила је сиријска телевизија.

Џалил је после разговора рекао иранској Ал Аларм телевизији да Техеран користи сва расположива средства како би издејствовао ослобађање 48 иранских држављана, које је група побуњеника током викенда киднаповала у Дамаску.

„Верујемо да за овај терористички акт нису одговорни само терористи, већ и они који их подржавају“, рекао је Џалил телевизији која програм емитује на арапском језику.

Према његовим речима, Техеран ће наставити да подржава Сирију и Асада, који је, како је нагласио, камен темељац регионалне коалиције на челу са Ираном.

Како је јавила агенција Ројтерс, Џалил је изјавио да је Сирија кључни партнер Иранске анти-израелске алијансе.

„Иран неће допустити да осовина отпора, чији је Сирија основни део, буде сломљена на било који начин“, рекао је Џалил.

Непозната група наоружаних нападача отела је у недељу 48 иранских верника из аутобуса у Дамаску, изјавио је представник иранске амбасаде у Сирији.

Сиријски побуњеници објавили су да су киднаповали 48 Иранаца у Дамаску, оптужујући их да припадају иранској Револуционарној гарди и упозорили Техеран на даље отмице због његове подшке сиријском режиму.

Техеран је демантовао да су киднаповани припадници Револуционарне гарде.

 

Побуњеник у близини Хомса убио 16 цивила
Један наоружани антирежимски побуњеник убио је у уторак 16 цивила у нападу на зграду у којој су у близини Хомса били смјештени запослени електродистрибуције, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.

„Наоружани мушкарац упао је у резиденцијални објекат Јандар и пуцајући насумице убио 16 Сиријаца, од којих су шесторо били хришћани, шесторо Алавити – међу њима и директор објекта“, а четворо сунити, рекао је Роми Абдел Рахман, директор Опсерваторије чије је сједиште у Лондону.

Како је јавио Франс Прес, Рахман је прецизирао да електродистрибуција Јандар запошљава Сиријце, али и странце, највише из Ирана и Јапана, који са својим породицама живе у објекту у селу Јандар, око 30 километара удаљеном од централног сиријског града Хомса.

Село и његова околина су сунитски, додао је он.

Већину сиријског становништва чине сунитски муслимани, док владајући клан предсједника Башара ал-Асада припада секти Алавита, огранку шиитских муслимана.

Организације за заштиту људских права изразиле су бојазан да сиријска побуна против режима, у којој је од марта 2011. погинуло више од 21.000 особа, све више поприма секташки облик, наводи АФП.

 

(Новости, Глас Српске)