Прочитај ми чланак

Споразум о референдуму за независност Шкотске

0

Британски премијер Дејвид Камерон и први министар Шкотске Алекс Салмонд потписаће у понедељак у Единбургу споразум који ће утрти пут за организовање референдума о независности Шкотске 2014. године.

Најављујући потписивање споразума, државни секретар за Шкотску у британској влади Мајкл Мур истакао је да ће овај споразум омогућити Шкотланђанима да донесу „најважнију политичку одлуку у 300 година“, пише британски „Гардијан“.

И Лондон и Единбург су у вишемесечним договорима начинили уступке како би омогућили влади у Вестминстеру да шкотском парламенту да овлашћење за организовање обавезујућег гласања до краја 2014.

На референдуму, који ће вероватно бити заказан за јесен 2014. године, биће постављено само једно питање – о независности Шкотске.

Шкотска и Енглеска су се ујединиле 1707. године и формирале Велику Британију, са заједничким монархом, валутом и владом у Лондону.

Шкотска сада има значајну аутономију, укључујући парламент који заседа у Единбургу. Међутим, поједини становници Шкотске желе да формирају независну државу у оквиру Европске уније.

 

( Танјуг )