• Почетна
  • СВЕТ
  • Москва: Брисел да се уздржи од политички ангажованих одлука у вези са Гаспромом
Прочитај ми чланак

Москва: Брисел да се уздржи од политички ангажованих одлука у вези са Гаспромом

0

Руско министарство спољних послова апеловало је данас на Брисел да се „уздржи” од политичких ангажованих одлука у вези са компанијом Гаспром.
У коментару одељења за штампу руског МИП-а достављеном агенцији Итар-тасс, поводом покретања антимонополске истраге Европске комисије против руског гиганта, наведено је да рачунају да ће се „Брисел уздржати од политички ангажованог одлука да не би нанео штету сарадњи Русије и ЕУ у енергетској сфери, која је проверена временом”.

ЕК је 4. септембра почела формалну процедуру да би испитала да ли Гаспром крши европске норме конкуренције, конкретно у земљама источне и централне Европе.

 

Томислав Николић: Жеља Србије је да буде део ЕУ, али и партнер Руске Федерације

Председник Србије Томислав Николић разговарао у Београду са замеником министра иностраних послова Русије Владимиром Титовим. Жеља Србије је да се економска сарадња са Русијом још више унапреди, рекао Николић. Титов се састао и са шефом српске дипломатије Иваном Мркићем.

Заменик министра спољних послова Русије Владимир Титов допутовао је у Београд, где се састао са председником Србије Томиславом Николићем и са шефом српске дипломатије Иваном Мркићем.

Председник Николић је истакао да би желео да се економска сарадња са Русијом још више унапреди и да се створе услови како би руске инвестиције у српску привреду биле што веће, наводи се у саопштењу прес-службе председника.

Како је наведено, то ће бити кључна тема разговора са председником Руске Федерације Владимиром Путином у Сочију 11. септембра.

Председник Николић је такође рекао да је жеља Србије да буде део Европске уније, али да је напоредо са тим, од стратешког значаја за нашу земљу и партнерство са Руском Федерацијом.

Титов се сагласио са председником Николићем о потреби успостављања стратешког партнерства између Србије и Русије.

„Русија је свесна да се Србија налази у великим економским потешкоћама и спремна је да размотри да јој пружи значајну помоћ до краја ове и током следеће године“, рекао је Титов.

 Председник Николић је захвалио Титову на принципијелној политици коју Русија води по питању проблема Косова и Метохије, као и на помоћи, коју је Русија пружила Србији у гашењу недавних пожара.

Руски завничник данас би требало да се састане и са премијером Ивицом Дачићем.

Како је раније речено Танјугу у руској амбасади, Титов би требало да се састане и са председником Народне скупштине Небојшом Стефановићем.

Како је речено у амбасади, циљ његове посете су редовне српско-руске консултације и усклађивање ставова по неким спољнополитичким питањима.

 

(РТС, Танјуг)