• Почетна
  • СВЕТ
  • Каталонија проглашава независност до краја године?
Прочитај ми чланак

Каталонија проглашава независност до краја године?

0

Шпанска провинција Каталонија саопштила је да ће одржан референдум о независности упркос противљењу Мадрида.

Премијер Каталоније Артур Мас изјавио је да ће – уколико његова национална партија „ЦиУ“ победи 25. новембра на изборима – организовати гласање о „самоопредељењу“ током мандата нове владе.

„Уколико шпанска влада одбије и не одобри било коју врсту гласања или референдума, народно изјашњавање бићеу сваком случају одржано“, рекао је Мас у обраћању регионалном парламенту.

Он је истакао да је потребно да Каталонија доноси све „сувереније одлуке“, независно од тога да ли је могуће постићи споразуме са Шпанијом.

Према његовим ријечима, то је природна еволуција народа да има државу. Он је нагласио да „зависност од шпанске државе сјече крила и социјални напредак Каталоније“.

Премијер Каталоније позвао је на изборе 25. новембра ради унапређења настојања Каталонаца за „самоопредељење.“

Аналитичари наводе да је криза подстакла раст сепаратизма у Каталонији, где многи од 7,5 милиона становника верују да би им било боље уколико не би пребацивали део пореских прихода другим, сиромашнијим шпанским регионима.

Сепаратизам је додатно ојачао прошле године када је шпански премијер Маријано Рахој одбацио захтев Маса да повећа аутономију Каталоније и региону омогући да убире питање сопствене порезе.

Портпарол регионалне владе Франсеск Хомс рекао је прошле недеље да би парламент Каталоније могао да прогласи независност након избора.

 

( Факти )