• Почетна
  • СВЕТ
  • И Запад затвором кажњава хулиганске испаде који скрнаве верске обреде
Прочитај ми чланак

И Запад затвором кажњава хулиганске испаде који скрнаве верске обреде

0

И у западним земљама повреда моралних осећања верника може да буде кажњена лишавањем слободе, изјавио је данас званични представник руског Министарства иностраних послова Александар Лукашсевич, коментаришући оцене неких западних политичара да су казне од по две година затвора за чланице панк групе „Пусти рајот“ несразмерно високе.

Лукашевич је, одговарајући на питање агенције РИА Новости, навео примере Немачке и Аустрије, где је кривичним законом предвиђено да деликти против религије или ставова, укључујући хулиганске испаде у просторијама за молитву, кажњавају лишавањем слободе до три године, односно шест месеци, или новчаном казном.

Руска агенција подсећа да су многи западни политичари, укључујући немачку канцеларку Ангелу Меркел, назвали казну руским панкеркама несразмерно оштром.

Хамовнически суд у Москви јуче је три чланице групе прогласио кривима за хулиганско понашање у цркви Христа Спаситеља и осудио их на по две године затвора.

Оне су 21. фебруара ушле у цркву, ставиле маске и дотрчале испред олтара и уз укључене звучнике извели перформанс – „панк молебан“, подсећа РИА Новости. Видео-снимак са тим „наступом“ постављен је на интернет мрежи и изазвао је велику буку у руској јавности.

 

(Танјуг)