• Почетна
  • СВЕТ
  • Израелска морнарица заузела фински брод за Газу
Прочитај ми чланак

Израелска морнарица заузела фински брод за Газу

0

Израелски војници упали су данас на брод са пропалестинским активистима који је пловио под заставом Финске у намери да пробије блокаду појаса Газе.

Акција је завршена мирно, наводи се у војном саопстењу, уз констатацију да је њоме окончан најновији покушај пробијања чврсте поморске блокаде палестинске територије.

„Пре кратког времена израелски морнари су се укрцали на „Естеле“, пловило које је било на путу за појас Газе, у покушају да пробије поморску безбедносну блокаду“, написано је у војном саопстењу, у коме је наговештено да је брод под финском заставом преусмерен у луку Ашдод на југу Израела.

„Није било насиља“, казао је војни портпарол АФП-у, прецизирајући да су морнари преузели контролу над пловилом од 53 метра дужине и да се путници нису опирали.

На броду који је 6. октобра испловио из Напуља било је 17 путника, петоро чланова парламента из европских земаља и један канадски, рекли су организатори. Они су носили хуманитарну помоћ и 30 голубова које су намеравали да пусте по доласку у Газу.

Саопштење да је брод пресретнут уследило је убрзо након што су организатори рекли да су се „нашли на удару“ пошто су им пришли израелски бродови на 38 наутичких миља (око 70 километара) од обале појаса Газе.

Армија је рекла да су се морнари укрцали након многобројних позива путницима на броду на које се они нису одазивали.

„Као резултат тога што нису желели да сарадјују и након игнорисања позива да измене курс, одлука је донета о укрцавању на пловило које је упућено у луку Ашдод“, навела је армија, напомињући да није било потребе за употребом силе.

По доласку у Ашдод путници ће бити предати полицији и потом ће се њима бавити управа за имиграцију. И активисти на другим бродовима које је зауставила израелска морнарица су одведени у Израел да би одмах били протерани.

Брод „Естеле“ је испловио из Шведске пре неколико недеља и пристао у Финској, Француској и Шпанији, пре него што је допловио Напуљ, пред полазак за појас Газе.

Портпаролка кампање са седиштем у Шведској, Викторија Странд, јавила је најпре јутрос да је брод изложен нападу и да је о томе обавештена преко телефона.

Очекивало се да ће брод упловити у Газу данас поподне.

Највећи покушај пробијања израелске блокаде у мају 2010. године завршио се крвопролицехм на турском броду „Мави Мармара“. Израелски морнарички командоси укрцали су се на тај брод у настојању да спрече пробијање блокаде и суочени с отпором путника убили девет турских пропалестинских активиста.

Под притиском медјународне заједнице после тог инцидента донекле је ублажена копнена блокада појаса Газе али је поморска остала на снази. Израел тврди да је неопходна како би се спречило кријумчарење оружја за палестинске екстремисте.

 

(Танјуг)