Прочитај ми чланак

Ердоган као Сулејман Величанствени и српска раја

0

Изјаве Реџепа Тајипа Ердогана у Сребреници, ове године, су директна опомена и претња Србији, а политчари и даље рајетински повијамо главе.

Председник владе Турске, Реџеп Тајип Ердоган, се фебруара ове године оперисао а први политичар кога је примио у посету био је Бакир Изетбеговић. Бакир, син познатијег ‘бабе’, Алије, тада је изјавио како је његов отац на самртничкој постељи (2003. године) рекао како верује да ће Ердоган, кога је волео као сина, „бити успешан и да пошто му је веровао, поверио му је (Ердогану) наставак очувања Босне и Херцеговине.”1

Показало се да је Алија био видовит баш као неки наши видовњаци. Наиме, Алија је преминуо у октобру 2003. а Ердоган је био премијер још од 14. марта те године, али ко ће се сад замарати чињеницама. Уосталом, о овом предсказању Ердогановог успеха, сазнали смо тек 2012, али Бакир је ваљда веродостојан извор. Оно што је битније, јесте чињеница да је порука муслиманског вође у БиХ, била да су он и Ердоган, па тако и босански муслимани и Турци, на неки начин браћа, али и да је Турска заштитница Босне.

Други муслимански лидер и некадашњи члан председништва БиХ, Сулејман Тихић, је 13. јуна, дакле пре месец дана, такође поменуо ову епизоду, наводећи како је Ердоган посетио Изетбеговића (на дан смрти) који му је тада поверио Босну и Херцеговину.2

 

Српска раја из шехер-Биограда
Пошто су се Срби, барем они на власти у Србији, у досадашњем периоду показали као мртав коњ кога и мазга може тући, а да не причамо о већим животињама, Ердоган и његова браћа у Босни морали су и трећи пут да помену ову дирљиву епизоду. Тако је поводом званичног обележавања политички одређене и условљене истине о догађајима у Сребреници, Ердоган пристао да лично потврди изјаве Бакира и Тихића и наведе како му је Алија на уво шапнуо: „Остављам ти (Турској) Босну у аманет.”3  Ердоган је наравно рекао и да Турска никад неће заборавити Сребреницу а неће дозволити ни да је други забораве. Ово последње је директна опомена Србима (у Србији и ван ње). А на опомене, у Београду наравно реакције нема, макар и неформалне.

Ма како да забораве Сребреницу, па Векарић се у име Србије 26. јуна опет извинио свим жртвама ратова у бившој Југославији поводом осуђивања 14 злочинаца из Србије који су убијали цивиле на територији данашње Хрватске. Нема краја извињењима али ни почетка поштовања српских цивилних жртава кољача који су из заштићене енклаве терорисали околни крај али и саме муслимане у Сребреници.

Што се тиче изјава турског премијера и његове ‘браће’ у Босни, треба рећи да Турска већ дуже време, не само са нама, користи сличне изјаве када је у питању сав муслимански свет. Тако је Ердоган посвојио и Пакистанце прошле године када је поводом америчког бомбардовања, пострадале пакистанске граничаре назвао „наши мученици.”4

У случају Србије и српских земаља то се ради чешће јер званична Анкара рачуна да је власт у Србији таква да било која од земаља да је војно нападне, она би наредила остатку војске да не пружа отпор, народу да не одговара на провокације (попут пуцања, силовања, паљења имовине…), а сама би се потрудила да свим дипломатским депешама, демаршима и осталим средствима на располагању заустави и изазове осуду гнусног агресора. Како онда да било како реагује на пуке изјаве?

Док човек са 22 године политичког искуства, на месту председника Србије прави гафове, штити Тадићија као борца против корупције и обећава да ће наставити европски пут, Турска не налази за потребно ни да демантује чак и фалсификоване изјаве премијера Ердогана. Наравно, мислим на мајску изјаву, када су шиптарски медији пренели како је он наводно обећао и војну помоћ за већу Албанију.

Турска у неоосманистичкој рестаурацији, осим Босне као османлијске заоставштине, ових дана обнавља једну од султанових палата. Председник Турске сада ће се преселити у султанову примаћу палату (изграђену за пријеме страних посланика1866) у којој ће боравити и, гле коинциденције, примати стране делегације.

Надали смо се и још увек се надамо да је на протеклим изборима ипак поражена губитничка политика извињавања за све и свашта. Јасно је, да док Србија не почне да обнавља своју традицију, између осталог војну и дипломатску, уз примену добрих савремених достигнућа, нема нама бољих дана нити од других поштовања.

__________________________________________________________________________________________________________

1. Bakir Izetbegovic: “My father entrusted Bosnia to Erdoğan”,  17.02.2012, Интернет, http://english.sabah.com.tr/National/2012/02/17/bakir-izetbegovic-my-father-entrusted-bosnia-to-erdogan.
2. http://www.todayszaman.com/mobile_detailn.action?newsId=283409
3. “Bosnia and Herzegovina is entrusted to Turks, says Erdoğan”, 11 July 2012, Интернет, http://www.todayszaman.com/news-286267-bosnia-and-herzegovina-is-entrusted-to-turks-says-erdogan.html.
4. “The US must apologize, but we are not required to”, http://www.hurriyetdailynews.com/the-us-must-apologize-but-we-are-not-required-to–.aspx?pageID=449&nID=21553&NewsCatID=428.

Слободан Јанковић