• Почетна
  • СВЕТ
  • Дан заставе: Русија, Богородица и слобода вијоре се заједно
Прочитај ми чланак

Дан заставе: Русија, Богородица и слобода вијоре се заједно

0

Русија данас обележава Дан националне заставе. Руска Тробојка је стара већ више од 300-година.
Национална застава се појавила у Русији на прекретници XVII-XVIII века, у доба формирања Русије као моћне државе.

Три боје заставе, која постала национални симбол, добили су званично тумачење.

Црвена боја је симболизирала државност, плава је боја Богородице, свете заштитнице Русије, и бела је боја слободе и независности.

У садашње време се најчешће (незванично) користи следеће тумачење руских тробојка: бела значи мир, плава је боја вере и оданости, црвена боја симболизује снагу и крв која је проливена за Отаџбину.

Мит о пореклу руске заставе, говори да она вуче порекло од посете Петра Великог Холандији, 1699. Руски цар, је отишао у ову посету да би стекао искуства из бродоградње, и схватио је да је и Русији потребна застава за морнарицу. Руску заставу је базирао на холандској застави, направивши тробојку са три једнака, хоризонтална поља, али је изабрао руске боје за њу (тадашња застава Холандије је била наранџасто-бело-плава). Ове боје су дошле од грба Московског војводства, на коме се налази Свети Ђорђе у белом (сребрном) оклопу, на белом коњу, са плавим плаштом, на црвеном пољу.

Иако је ова прича широко распрострањена, сигурно је да се ради о миту, јер књига застава из 1695. (значи пре посете Петра западној Европи) описује заставу сличног дизајна која припада Московском Кнежевству. Иако руска тробојка можда и води порекло од холандске цивилне заставе, у том случају је овај утицај наступио знатно раније него што се претпоставља (први брод руске морнарице, Ориол, је пловио под овом заставом 1667. године).

 

Руска царска застава

Историја употребе
Описана руска застава се користила у морнарици од 17. века, а као трговачка застава је усвојена 1705. 7. маја, 1883. почела је да се употребљава и на копну, поставши званична национална застава.

Цар Николај II је 1914. изменио заставу, додавши орла романових на жутом пољу у горњи леви (ка копљу) угао заставе.

Када су бољшевици преузели власт, 1917, променили су заставу Русије.

Првобитна застава је усвојена у Русији, 22. августа, 1991.