Прочитај ми чланак

Вацлав Клаус: Запад се враћа у социјализам

0

Праг – Чешки председник Вацлав Клаус изјавио је да је разочаран Западом јер се данашња Европа и Запад уопште враћају у социјализам и друштво којим управља држава.

Као најважније претње које, и по оцени чешког председника, представљају опасност за либералну демократију и тржишну привреду набројао је губитак традиционалних вредности, популизам и демагогију демократских политичара, све већу моћ судова, невладиних организација и медија.

„За мене који сам активно учествовао након пада комунизма у припреми и организацији радикалних политичких промена, данашњи свет представља разочарање. Живимо у друштву које је много више социјалистичко и којим више управља држава него што смо онда замишљали“, казао је Клаус у замку Храдчани на међународној конференцији Друштва Мон Пелерин које пропагира идеје слободног трижишта и политичког либерализма.

Чешки председник је, такође, казао да је Европа након пада комунизма имала добре изгледе за будућност, али да се сада враћа у социјализам и зато је оне који критикују такав тренд на Западу позвао да буду гласнији и активно настоје да се изборе за слободе.

Клаус је критиковао и екологе као опасну алтернативу социјалистичке доктрине.

(Танјуг)