Прочитај ми чланак

На помолу социјална револуција широм Европе

0

Социјални бунт широм Европе?
Стразбур — Председник Европског парламента Мартин Шулц је упозорио да би економска криза у Шпанији могла да изазове "социјалну експлозију" широм континента.

 

"Демонстрације у Шпанији показују да социјална експлозија вреба, захваљујући високој незапослености медју младима у Европи", изјавио је немачки социјалдемократски посланик Шулц за берлиснки лист "Билд".

 

 

Шулц се заложио за хитну примену "нових европских програма којима би се коначно створило више радних места за ову генерацију", пренела је француска новинска агенција АФП.

Шулц ипак сматра да је Шпанија у бољем положају да се избори с кризом него Грчка, због тога што има "солидну индустријску базу и добро организовану јавну управу".

Шпанска влада је петак објавила да ће се рецесија протегнути и на 2013. и повисила прогнозу незапослености за ову годину на 24,6 одсто, у тренутку кад на тржишту земље влада паника, а у друштву незапамћено незадовољство.

У четвртак су стотине хиљада Шпанаца изашли на улице да би изразили незадовољство десничарском владом премијера Маријана Рохоја која изгледа нема маневераски простор да преокрене економске токове.

Велика помоћ шпанским банака, која би могла да достигне 100 милијарди евра, коју су у петак и формално одобрили остале чланице еврозоне, изгледа да није умирила тржиште у погледу финансијских перспектива земље. Шпанија је четврта по величини национална привреда у еврозони и пета у Европској унији.