• Почетна
  • СВЕТ
  • Банкари САД: Свет у финансиjском хаосу од септембра
Прочитај ми чланак

Банкари САД: Свет у финансиjском хаосу од септембра

0

Рубини: Драма наступа у септембру
Европу очекује драматичан септембар, најављују чувени амерички весници криза, економисти аналитичке компаније РГЕ Монитор којом руководи Нуријел Рубини.

Већина европских земаља планира за почетак септембра значајна дешавања – од избора и презентације новог буџета до политичких дебата и преговора о помоћи, што ће заједно или појединачно уздрмати европски брод, па се назире крај крхкој европској стабилности.

 Представници тројке (Европске централне банке, Међународног монетарног фонда и Европске комисије) требало би у септембру да се врате у Атину и одлуче о додели нове транше финансијске помоћи Грчкој. Уколико тројка одлучи да обустави финансирање, Грцима прети банкрот и излазак из зоне евра.

Иако економисти „Рубини глобал економикса“ сматрају да је овакав развој догађаја мало вероватан, Грчка ће свакако бити у незавидној ситуацији. Локална влада намерава да од европске власти затражи ублажавање услова за добијање помоћи, а уколико се европски званичници оглуше, владајућа коалиција Грчке ће се највероватније распасти.

Грчки парламент би у септембру морао да одобри смањење државних расхода у 2013-2014. години за 11,5 милијарди евра. Социјално незадовољство у Грчкој је већ на врхунцу, тако да ће нова фаза штедње изазвати протесте у целој земљи.

Португалија полако одступа од постављених финансијских циљева, па „Рубини глобал економикса“ очекује да ће та земља покренути преговоре са Европском унијом о новом пакету финансијске помоћи.

Међународни експерти би у септембру требало да објаве извештаје о стању финансијског сектора Шпаније. Резултати ових извештаја показаће којим шпанским банкама су потребна средства Европског фонда за финансијску стабилност (ЕФСФ).

У Италији почетком јесени почиње изборна кампања за парламент. Њихова политичка сцена је у хаосу, с обзиром на то да је број неопредељених бирача највећи од почетка 1990-их година, те је немогуће предвидети исход избора, закључују експерти фонда Рубини.

 Уставни суд у Немачкој ће 12. септембра разматрати тужбу опозиције о легитимитету одлука јулског самита Европске уније, када је антикризном фонду – и Европском фонду за стабилност (ЕФСФ) и његовом наследнику Механизму за финансијску стабилност (ЕСМ) дато право да непосредно откупљују вредносне хартије земаља на граници банкрота.

Аналитичари на челу са Нуријелом Рубинијем очекују да ће се суд ставити на страну немачке канцеларке Ангеле Меркел, али ако се деси супротно, стабилност еврозоне ће бити озбиљно уздрмана.

Влада Француске би у септембру требало да представи буџет за 2013. годину, и, какав год он био, изазваће незадовољство. Богати ће бити разочарани уколико изостане кресање државних расхода, док се њиховим увођењем могу очекивати масовни протести синдиката.

У Холандији су за 12. септембар најављени свеопшти избори. Недавне анкете јавног мњења показујуи да садашња владајућа партија може да изгуби део места у парлменту, те ће половину нове владе чинити евроскептици чиме ће се отежати подршка мета за спасавање земаља зоне евра са периферије.

Европска влада би у септембру требало да представе извештај о трансформацији Европске централне банке у заједнички орган банкарског надзора. Из гласина које су процуреле у јавност постало је јасно да многи детаљи извештаја нису дорађени, па је велика шанса да ће тај план разочарати и европске лидере и тржишта.

Мрачна прогноза фонда Рубини најављује оставку грчке владе крајем ове године, и излазак те земље из еврозоне почетком 2013. Пут Грчке поновиће Португалија до краја 2014. Шпанија ће крајем ове године добити званичну подршку од ЕФСЕ/ЕСМ. Итаалија ће се одржати на површини дуже, али ће и њој бити потребна помоћ.

ЕУ и ММФ ће у септембру обновити преговоре о додели кредита Мађарској. Уставни суд Румуније ће 31. августа одлучити о оставци председника Трајана Басескуа на основу резултата референдума. У Украјини су за октобр планирани избори, а у септембру у Кијев долазе представници ММФ који ће поново затражити повећање цена гаса у тој земљи, које ће власти због избора одбацити. Влада ће због тога после избора бити приморана на девалвацију гривне.

Европски проблеми би могли да се одразе и на Русију, тим опре што ове године руски род може да буде исто толико лош као и сушне 2010. године, што гарантује високу инфлацију, навели су ови аналитичари.

 

 (Танјуг)