• Почетна
  • СВЕТ
  • Русија данас: Бахреин потресају жестоке демонстрације
Прочитај ми чланак

Русија данас: Бахреин потресају жестоке демонстрације

0

Жестоки сукоби између демонстраната и полиције у Бахреину, затворени лекари започели штрајк глађу.
Тешки нереди забележени су у Бахраину између власти (које подупиру САД и Саудијска Арабија) и демонстраната који су изашли на улице како би изразили солидарност са политичким затвореницима и затвореним лекарима, преноси Русија данас и Прес ТВ.

Адвокати су јучер у изјави потврдили како је петоро затворених лекара започело штрајк глађу како би подстакли „све међународне организације да се ангажују око њиховог ослобађања“, назвавши своје случајеве „изгубљеном правдом“. „

Они су изложени тешким тортурама и мучени су од стране власти док су били у притвору. Тортура је изазвала повреде које су још видљиве на њима“, стоји даље у изјави. Организације за заштиту људских права такође су потврдиле да су неки доктори и сестре заточени, мучени, па чак и нестали услед одговора власти, безбедносних сила и полиције у сламању антивладиних протеста.

Бахреински политички активист Саеед Схехаб тврди како је овај процес чисто политички. „Прогласити их невинима значило би ићи против репутације режима, но они овиме дају до знања: Ми смо овде, ми одређујемо казне и нико нас не може у томе спречити и ограничити – биле то међународне организације или политички активисти“, изјавио је Схебаб за Русију данас.

Подсетимо, лекари су затворени почетком октобра након што им је то одредио бахраински суд. Били су међу двадесет лекара и медицинских сестара који су радили у Манами током, углавном шијитског, устанка против владајућег режима породице Ал Калифа, а којима је испрва квази-војни суд судио у септембру прошле године због улоге у протестима, те им доделио казне до 15 година затвора.

Одређене су им казне у распону од једног месеца до пет година затвора под оптужбом да су користили болнице за анти-режимске активности, поседовање оружја и крађу медицинске опреме. Лекари су ове оптужбе одбацили, те тврде како их власти само желе да казне због помагања онима који су учествовали у демонстрацијама.

Од фебруара 2011. године, протувладине демострације су заузели место на улицама Бахраина, у настојањима да владајућа породица Ал Калифа препусти власт. Но, у марту су трупе Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата послате у земљу како би помогле бахраинској влади у сламању мирних протеста, притом се користећи претераном силом, који су довели и до смртних случајева .

 

(Адванце)