Прочитај ми чланак

Путиново упозорење натерало је америчке званичнике да „ходају на прстима“

0

Званичници у Белој кући „ходају на прстима“ после Путиновог упозорења. Ово су написали аналитичари Тхе Хилл-а Елен Мичел и Брет Семјуелс.

Како подсећају аутори, руски председник Владимир Путин је 21. септембра рекао да ће у случају претње територијалном интегритету Русија користити све методе одбране, укључујући и нуклеарно оружје.

Он је нагласио да ово није блеф, већ озбиљно упозорење. У САД су речи руског лидера схваћене озбиљно, али Вашингтон није дао јасне коментаре шта би био одговор ако би Москва била принуђена да предузме екстремне мере.

Званичници Бајденове администрације предлагали су да се преузму конкретне мере као одговор на руску нуклеарну претњу, користећи облик стратешке двосмислености у покушају да избегну ескалацију сукоба.

Званичници у Сједињеним Државама последњих дана више пута су говорили о последицама које могу да сачекају Руску Федерацију. Истовремено, Бела кућа није ни скицирала шта тачно планира америчко руководство, кажу аналитичари. Према бившем помоћнику америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Дејвиду Крамеру, такво потцењивање је прави потез америчког руководства.

„Нема потребе да тачно кажемо Путину шта ћемо урадити. Овде стратешка нејасноћа има смисла. Морамо бити опрезни када нуклеарна сила упозорава на употребу нуклеарног оружја, али такође не смемо да зазиремо од онога што треба да урадимо“, рекао је Дејвид Крамер.

Напомиње се да је тон таквог потцењивања дао амерички председник Џо Бајден када је упитан шта би државе урадиле да Русија употреби нуклеарно оружје. Бајден је тада рекао да неће јавно открити план акције.

„У зависности од размера онога што ће они урадити, такав ће бити одговор“, додао је Бајден.

Након тога, сви амерички званичници дали су нејасне одговоре о узвратним корацима САД. Државни секретар Ентони Блинкен рекао је да Бајденова администрација има план у случају да Русија прибегне нуклеарном оружју, али није прецизирао. Пентагон је саопштио да влада одржава низ способности и доказаних процеса за решавање свих потенцијалних претњи ове природе.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!