• Почетна
  • СРБИЈА
  • Добро јутро,Београде 24.08.2012: Летњи позоришни дани на „Олимпу”, „Причаоница бајки” на Ади Циганлији
Прочитај ми чланак

Добро јутро,Београде 24.08.2012: Летњи позоришни дани на „Олимпу”, „Причаоница бајки” на Ади Циганлији

0

Спортски центар „Олимп” биће од 25. до 31. августа домаћин „Летњих позоришних дана” намењених најмлађима, који се одржавају шесту годину заредом. Професионална позоришта за децу играће представе на отвореној сцени амфитеатра.

Општина Звездара, као организатор и покровитељ овог догађаја, већ традиционално подржава стварање позоришне културе код најмлађих, поклања деци седам представа. Представе почињу у 18.30 и бесплатне су за посетиоце.

Из ове градске општине позивају децу и родитеље из целог града да посете „Олимп” и уживају у програмима.

 

И ове суботе „Причаоница бајки” на Ади Циганлији
Причаоница бајки, бесплатни пројекат издавачке куће „Књига Комерц” и ЈП „Ада Циганлија”, биће одржана и ове суботе (25. августа) на популарном београдском излетишту, саопштено је данас из тог јавног предузећа.

Осим најмлађим Београђанима причаоница је, како се истиче, намењена и деци оштећеног слуха. Поред идеје да се најмлађим посетиоцима Аде обезбеди забавна представа у којој могу и сами да учествују, као и да се деци оштећеног слуха омогући да уплове у чаробни свет бајки, циљ је да се знаковни језик приближи и широј популацији. На тај начин, од малих ногу, деца се упознају с различитошћу и уче толеранцији, истиче се у саопштењу.

Користећи српски говорни и знаковни језик, да би се истовремено обратили и чујућој и публици оштећеног слуха, Причаоница ће имати интерактивни карактер. Са малишанима се дружи глумица Маја Ладолеж, која ће кроз динамичну и двосмерну комуникацију упознати децу са бајкама – Успавана лепотица, Снежана и седам патуљака и Царево ново одело. Јулијана Лекић, испред Удружења тумача лица са оштећеним слухом Србије, преводиће бајке на знаковни језик.

Четврта по реду „Причаоница”, због изузетно високих темпретаура биће одржана у 18 сати уместо у уобичајеном термину од 17 сати, наводи се у саопштењу.

 

Измене јавног превоза због радова у Цара Николаја
Током извођења радова на проширењу топловодне мреже у Улици цара Николаја II, на делу од Чубурске улице до Максима Горког, режим рада линија јавног превоза биће измењен од 25. до 27. августа, најавили су данас из Секретаријата за саобраћај.

У периоду од један сат после поноћи (25.8) до четири сата ујутро (27. 8) тролејбуске линије 19, 21, 22 и 29 неће саобраћати. Уместо наведених линија, на делу од кружног тока Славија до периферних терминуса саобраћаће привремене аутобуске линије 21 А, 22 А и 29 А.

Наведене линије, као и редовна аутобуска линија број 83 ће од Славије ка периферним терминусима саобраћати следећим улицама: Макензијева, Курсулина, Максима Горког, Цара Николаја и даље својом редовном трасом.У супротном смеру линије ће саобраћати од Цара Николаја, Максима Горког, Крунском, Београдском, преко кружног тока Славија и даље својом редовном трасом, наводи се у саопштењу.

 

Предавање о хигијени за Роме из некадашњих нехигијенских насеља
У организацији Секретаријата за социјалну заштиту и Дома здравља ,,Др Ристић“, у друштвеном центру новоформираног насеља Кијево одржано је предавање о хигијени, саопштено је данас из тог секретаријата.

Становници Кијева који су некада живели у нехигијенским насељима од специјалисте Дома здравља „Др Ристић“ су сазнали зашто је за њих и њихову децу важно да редовно одржавају личну, хигијену животног простора, као и хигијену намирница. Најмлађи су на поклон добили сапуне, едукативне памфлете о хигијени руку, бојанке и распоред часова.

Секретаријат за социјалну заштиту у раду са становницима новоформираних насеља посебну пажњу обраћа на здравље и на унапређење услова живота у новоформираним насељима. Едукативним радионицама и предавањима која редовно организује, Секретаријат указује на важност очувања здравља и одговорности према сопственом, као и према здрављу најмлађих чланова породице, каже се у саопштење.

 

Допуна „бус плус” картица за септембар од суботе
Допуна персонализованих „бус плус” картица за септембар почеће у суботу, 25. aвгуста, најављено је из система „Бус плус”. Продајна мрежа картица и допуна је проширена и тренутно обухвата 1.482 продајна места.

Продајна места на којима је могуће извршити безготовинско плаћање допуна су: Војводе Мишића 36в (INTEREX) у Обреновцу, Господар Јованова 35 – Стари град, Исмета Мујезиновића 23д Локал 6-1 – Бежанијска коса, Милутина Миланковића 11а –Нови Београд, Шопинг центар Гандијева 21 – Нови Београд, Булевар Зорана Ђинђића 64а – Нови Београд, Тржни центар Пашино брдо, Локал 23 (угао Г. Вучића и Бачванске) – Вождовац, Булевар Михајла Пупина 6 – Нови Београд, Pc Bn Bos Company Батајнички друм 1 – Земун, Булевар краља Александра 189 – Звездара, Булевар Михајла Пупина 113 – Нови Београд, Коканова (пијаца „Бањица”) локал 1– Вождовац, Владимира Поповића 44 (19. авенија Shop) – Нови Београд, Главна железничка станица, Савски венац.

Такође, чековима или платним картицама могуће је извршити допуну и на девет продајних објеката ГСП-а на следећим адресама: „Скендербегова” – ЈКП ГСП (шалтер сала) – Скендербегова 1, „Душанова” (Душанова бб), „Делиградска” (Делиградска 10), „Трг републике” (ТЦ „Трг републике”), „Зелени венац” (Бранкова бб), „Земун пошта” (Главна 2), „Блок 45” (Др Ивана Рибара бб), „Баново брдо” (Пожешка 119) и „Цветкова пијаца” (В. Ковача бб).

Радно време продајних места ГСП-а је радним данима од 7 до 19, суботом од 8 до 14 часова.

 

Београдизација и ове суботе
„Београдизација Београда” ове суботе, последњег викенда у месецу, понудиће занимљив програм, најавио је организатор.

На више локација у граду и то на Бајлонијевој, Земунској пијаци, Зеленом венцу и Каленићу волонтери Београдизације ће помагати суграђанима да своје ствaри понесу до куће или станице.

Од 9 до 16 сати саобраћаће музички трамвај на линији 7 у коме „бус плус” није потребан. Час зумбе трајаће од 11 до 13 сати у парку на Ташмајдану. У Кнез Михаиловој улици од 20 до 22 сата на Позоришном тргу код „Сервантеса” може се погледати представа „Како убити супругу и зашто”, док ће код „Грчке краљице” глумци „Дадова” извести представу „Гарави сокак”. Код ресторана „Вапиано”, некадашњег „Руског цара”, од 20 до 22 сата биће одржан блуз концерт бенда „Di Luna Blues Band”.

Пројекат „Београдизација Београда”, у извршној продукцији Аматерског позоришта „Дадов”, реализује се захваљујући споразуму града Београда и НИС-а, с циљем оживљавања културне сцене и очувања традиционалних вредности српске престонице.

 

Фестивал народног стваралаштва и фолклорне традиције у Обреновцу
Фестивал народног стваралаштва и фолклорне традиције „Међународни сусрети у Обреновцу” одржаће се од 25. до 29. августа у Обреновцу. Манифестација се одржава трећи пут, а организатор и покровитељ је општина Обреновац.

Овогодишњи фестивал окупиће шест домаћих и пет иностраних фолклорнних ансамбала из Пољске, Румуније, Бугарске, Македоније и Турске, који ће, осим музичког програма, представити и богатство својих националних кухиња. Сва фолклорна друштва одржаће три концерта на градском тргу, концерте у обреновачким насељима, дефиле кроз град, а биће организовано и вече виолине, етнобазар, фијакеријада и једнодневни излет у Београд.

На фестивалу ће учествовати и представници градова или општина и привреде земаља учесница. Они ће посетити Термоелектрану „Никола Тесла”, а биће им представљен и Обреновац и његова привреда.

 

Хуманитарна помоћ Саветовалишту против насиља у породици
Дирекција за робне резерве Секретаријата за привреду упутиће хуманитарну помоћ Саветовалишту против насиља у породици из Београда у прехрамбеним производима и средствима за хигијену. Саветовалишту ће из залиха робних резерви бити упућена помоћ у уљу, шећеру, месном нареску и течном сапуну.

– Као што је то урадио и претходних година, град је и сада препознао потребу да помогне овом саветовалишту, у ком поред жена бораве и деца различитог узраста, од предшколаца до средњошколаца. Град активно помаже и друга удружења која се баве овим циљним групама, нарочито када су у питању деца, којима је потребна посебна нега и исхрана – рекла је Станија Вишекруна, заменица градског секретара за привреду.

 

Затворен излазак са саобраћајне петље „Аутокоманда” у смеру ка Нишу
Излазак са саобраћајне петље „Аутокоманда” у смеру ка Нишу затворен је за саобраћај због радова на коловозу ауто-пута Е-75 на проласку кроз Београд.

У овој фази радова саобраћај ће се одвијати на половини ауто-пута, и то тако што ће возила која се крећу у смеру од Ниша ка Шиду користити две саобраћајне траке ауто-пута, а возила која се крећу у смеру од Шида ка Нишу користиће једну саобраћајну траку ауто-пута.

Возила која се крећу ауто-путем из смера Новог Београда и Шида неће моћи да се искључе са ауто-пута код „Плавог моста” (саобраћајна петља „Медаковић”) и саобраћајне петље „Коњарник”, па је зато неопходно да се искључе раније на саобраћајним петљама „Мостар”, „Аутокоманда” и „Душановац”.

Из смера Новог Београда и Шида, возила која се крећу ауто-путем морају да користе Облаковску улицу за искључење на саобраћајној петљи „Аутокоманда”, то јест да се код саобраћајне петље „Хитна помоћ” искључе са ауто-пута у Облаковску улицу.

У овој фази радова аутобуске линије које саобраћају до насеља у градским општинама Младеновац, Сопот и Гроцка, у смеру од Шида ка Нишу, на деоници ауто-пута између саобраћајних петљи „Хитна помоћ” и „Медаковић” („Плави мост”) крећу се Облаковском улицом, излазе са ауто-пута на саобраћајној петљи „Аутокоманда” и даље Устаничком, Војислава Илића, до  „Плавог моста”, Мокролушком, Топлице Милана, ауто-путем и даље редовним трасама.

У овој фази радова аутобуске линија број 17, 18, 46, 55 неће мењати трасу. Планирано је да радови буду завршени до 2. септембра.

 

Институт за ортопедско-хируршке болести „Бањица” поново дежура
Реконструкција пријемне амбуланте, интензивне неге и дела операционог блока Института за ортопедско-хируршке болести „Бањица” је завршена, па ће ова здравствена установа од 1. септембра поново примати и збрињавати хитне случајеве из области ортопедије и трауматологије понедељком и четвртком, као пре реконструкције.

Током трајања радова хитне пацијенте у области коштано-зглобне трауматологије наизменично су преузимали клиничко-болнички центри „Звездара” и „Бежанијска коса”. Поред тога, лекари Института за ортопедско-хируршке болести „Бањица” одлазили су у ова два клиничко-болничка центра и са својим тимовима обављали операције.

Према распореду дежурстава здравствених установа у Београду, „непарним” данима у септембру дежураће клиничко-болнички центри „Звездара” и „Бежанијска коса”, а „парним” данима КБЦ „Земун” и КБЦ „Др Драгиша Мишовић”.

 

Настављена интензивна контрола комуналног реда нa пијацама
Редовна акција мобилних тимова ЈКП „Градске пијаце” настављена је и претходне седмице контролом комуналног реда у околини ТЦ „Нови Београд”. Том приликом уклоњене су импровизоване тезге и кутије са којих се вршила нелегална продаја, саопштено је из тог предузећа.

Контрола је настављена и на пијацама: „Звездара”, „Каленић”, „Зелени венац”, „Земун”, „Блок 44”, „Палилула”, „Скадарлија”, „Баново брдо”, „Железник”, „Видиковац”, „Душановац”, „Браће Јерковић” и „Бањица”. У околини „Смедеревског ђерма”, „Карабурме”, „Миријева”, „Коњарника”, као и на сењачкој пијаци мобилни тимови нису затекли нелегалне продавце.

Током претходне седмице написано је укупно шест потврда о одузетој роби.

 

Планирана искључења струје
Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm

Електродистрибуције Београд.

Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.

 

Бео-ком сервис – комунални водич

Бео-ком сервис

Грађани Београда имају право на квалитетне комуналне услуге!

Ми смо надлежни!

Град Београд – Градска управа
Служба за комуникације и координацију односа са грађанима
Бео-ком сервис

 

Ово је Интернет издање „Комуналног водича Града Београда“. На наредних 40 страна имате све о комуналном систему Београда, а овде је преглед најважнијих контакт телефона за 20 врста комуналних услуга:

  • ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА
    – ЈКП „Београдски водовод и канализација“, 3606-606
  • ГРЕЈАЊЕ И ТОПЛА ВОДА
    – ЈКП „Београдске електране“, 2093-011, 2093-100
  • ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА
    – ЕПС –  ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555
    – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555
    – ЈКП „Јавно осветљење“, 3020-100, 3020-195
  • ТЕЛЕКОМ УСЛУГЕ
    – Телеком Србија, 977, 9813
  • ГАСОВОД
    – ЈП „Србијагас“, 2604-130, 7129-237
  • ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ
    – Дирекција за јавни превоз, 3309-153
    – ГСП „Београд“, 3664-040
    – СП „Ласта“, 0800-334-334
    – ЈП „Железнице Србије“ – Беовоз, 3370-031, -035
  • ПАРКИРАЊЕ
    – ЈКП „Паркинг сервис“, 3035-400
    – Управа Саобраћајне полиције, 3470-200
  • ОДРЖАВАЊЕ УЛИЦА И ПУТЕВА
    – Дирекција за путеве, 3222-993
    – ЈКП „Београд пут“, 3818-101
    – ЈП „Путеви Србије“, 3040-700
  • ЗАУЗЕЋЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА
    – Секретаријат за саобраћај, 330-9599
    – Дирекција за путеве, 3222-993
  • РЕГУЛИСАЊЕ И БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА
    – Секретаријат за саобраћај, 330-9599
  • ЧИСТОЋА
    – ЈКП „Градска чистоћа“, 3294-901
  • ЗЕЛЕНИЛО
    – ЈКП „Зеленило Београд“, 2630-506
  • ЖИВОТНА СРЕДИНА
    – Секретаријат за заштиту животне средине, 3226-106
    – Градски завод за јавно здравље, 3237-351
    – Служба комуналне зоохигијене, 329-3099
  • СТАМБЕНЕ УСЛУГЕ
    – ЈП „Градско стамбено“, 3950-300, 3950-301
  • ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ
    – „Димничар“ АД, 2646-355
  • ИМОВИНСКО-ПРАВНИ ПОСЛОВИ
    – Секретаријат за имовинско-правне послове и грађевинску инспекцију, 3228-740
    – Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, 244-9494
  • УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКИ ПОСЛОВИ
    – Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, 3229-000
    – Урбанистички завод Београда, 3331-500
  • ПИЈАЧНЕ УСЛУГЕ
    – ЈКП „Градске пијаце“, 3806-450
  • ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ
    – ЈКП „Погребне услуге“, 2071-333
  • НАПЛАТА КОМУНАЛНИХ УСЛУГА
    – ЈКП „Инфостан“, 3954-403
  • ИНСПЕКЦИЈE
    – Дежурна градска инспекција, 3227-000, 330-9760
    – градска Грађевинска инспекција, 3220-441

Уколико са горе поменутим службама и предузећима не успете да решите своје комуналне проблеме, позовите нас:

Београдски комунални сервис
Тиршова 1, централа 3605-600
Бесплатни позиви 0800-110-011 (радним даном, 07.00-22.00)
факс 3605-811
e-mail: [email protected]

 

(Бео.инфо)