• Почетна
  • СРБИЈА
  • Власотинце – као у гангстерским филмовима: Убијен полицајац током пљачке
Прочитај ми чланак

Власотинце – као у гангстерским филмовима: Убијен полицајац током пљачке

0

Полицајац Мирослав Стаменковић (27) и два нападача убијена у размени ватре током пљачке златаре у центру Власотинца. Трећи пљачкаш ухапшен.

Пљачка се десила око 8.45 сати у Немањиној улици у Власотинцу. Полиција је блокирала тај део вароши.

Полицајац је покушао да спречи пљачкаше, који су одмах на њега отворили ватру. Он им је узвратио, усмртио двојицу од тројице пљачкаша, али је и он био смртно рањен и трагично је настрадао. Премијер Дачић изјавио саучешће, на лицу места највиши полицијски званичници.

„Осумњичени да су починили кривично дело разбојништво Даринко В. из Берана и Велибор Л. из Бјелог Поља су рањени и од задобијених повреда су преминули, док је трећи осумњичени Аднан Ш. из Берана лишен слободе и приведен у Полицијску испоставу Власотинце“, саопштио је МУП.

Како се додаје у саопштењу, полицајац Стаменковић погођен је у пределу груди и од задобијених повреда преминуо је на путу ка болници.

Председник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изразио је најдубље саучешће породици полицајца Мирослава Стаменковића.

„Потресен сам овим трагичним догађајем, свестан да се припадници полицијских служби, у извршавању послова, могу свакодневно наћи у ситуацијама високог ризика по живот“, рекао је Дачић.

Премијер је додао да „трагична Мирослављева смрт подсећа да је посао полицајца један од најтежих и да га обављају најбољи међу нама“.

„Надам се да ће читаво друштво схватити ризик с којим се свакодневно суочавају полицајци и да ће научити на прави начин то да поштује“, наводи се у телеграму саучешћа премијера Дачића.

На лице места је одмах кренуо директор полиције Милорад Вељовић.

 

(БЕТА)

________________________________________________________________________

Синдикат српске полиције:

Са великим болом задесила нас је вест да је млади полицајац Мирослав С. убијен јутрос  на дужности, у интервенцији хватања пљачкаша златаре у Власотинцу.

На жалост, сваке године по неки полицајац, штитећи животе или имовину грађана, бива рањен или убијен на дужности.

Као главни узрок оваквом стању српске полиције, видимо недовољну обученост и опремљеност полицајаца. Као и увек, надлежни истучу недостатак финансија и економску рецесију која погађа и полицију.

Чланове Синдиката српске полиције не интересују оправдања, по ко зна који пут питамо се колико вреди људски живот? Колико вреде сузе родитеља, супружника и деце која испраћају мртве хероје на вечни починак?

Да ли је живот председника државе, премијера, министра, директора полиције или начелника вреднији од живота полицајаца? Одлично занмо да за њих и њихово обезбеђење има пара за набавку свих могућих средства заштите. Нема штедње за њихове блиндиране аутомобиле, панцире, обуке у гађању и слично?

Питамо се ко ће преузети моралну и командну одговорност за овакво стање у полицији? Ко ће преузети одговорност због тога што у полицији нема описа радних места и акта о процени ризика на основу чега ће се опремити полиција? Ко ће преузети одговорност што су полицајци из станице упућени без панцира, шлемова и дугог наоружања? Ко ће преузети одговорност због тога што полицајци недовољно добро гађању јер се обука не спроводи или се спроводи једном годишње?

 Хоће ли начелник Управе полиције, генерал Младен Курибак моћи да објесни породици убијеног полицајца зашто је Мирослав на интервенцију отишао без панцира? Хоће ли моћи да објасни зашто није предузео све мере да се панцири набаве и поделе?   

 На жалост, у овом као и у другим случајевима, по старом обичају неће одговарати нико.  Ипак је положај, фотеља и огромна плата, дража од преузимања командне и моралне одговорности!

Препоручујемо министру, директору полиције, начелнику сектора финансија, начелнику Управе полиције, да је боље да на сахрану не долазе. Да не иритирају породицу и полицајце јер ништа ново у посмртном говору од њих нећемо чути а што до сада нисмо чули у свим предходним сахранама мртвих хероја.

Да нагласимо, од обећања се не живи – у полицији се од обећања умире!

Искрено саучешће породици покојног колеге.

Нека га анђели чувају, када држава није желела да га сачува!

С поштовањем,

Синдикат српске полиције 
Драган  Жебељан
Портпарол