Прочитај ми чланак

Звиждуци Мијаиловићу и вређање Вучића: СНС није успео да „купи“ партизановце

0

Туча, вређање председника, узнемирујући снимак... Ове делове наслова сте видели барем једном док сте "скроловали" друштвеним мрежама. Утакмица је требало да остане упамћена као најемотивнији тренутак каријере великог капитена Партизана Новице Величковића, а још једном су навијачи успели да скрену рефлекторе на себе.

Дешавања са мечева Партизана по већ устаљеном обрасцу постају једна од главних вести у Србији. Оно што се дешава око терена често потпуно замагли сјајне потезе, врхунске победе или понекад и болне поразе.

Партизан је одлучио да у нову сезону уђе као ни у једну у овом веку. Потпуна реконструкција играчког кадра до те мере да неко не би могао да поверује да су прошле сезоне дрес „парног ваљка“ носили Јарамаз, Јанковић, Пејџ, па и поменути Величковић. За мање од три месеца, клуб је за 180 степени променио политику.

И управо је то кључна реч – политика. Навијачи Партизана воле да говоре о себи као о здравој опозицији, па и авангарди. Управо због тога не могу да опросте грехе Управе (читај Остоје Мијаиловића).

Шта мисле о човеку који је за неколико година политичке каријере зарадио бројне подругљиве надимке показали су и на опрошају Величковића.

Мијаиловићу се замера много тога, а вишегодишњи рат саопштењима са Црвеном звездом није учинио да га навијачи воле барем мало више.

У тренутку када је изашао на терен на полувремену меча Ефеса и Партизана сачекала га је салва звиждука. Навијачи су јасно показали кога виде као кукоља у житу, а није помогло ни то што је довео Жељка Обрадовића за тренера, од ког се касније практично није одвајао у јавности.

Незадовољни су навијачи многим стварима, па су пронашли временски прозор да и на приредби која је требало да остане упамћена по емотивном говору и сузама Новице Величковића – „заблистају“.

Мања група навијача је отворено бојкотовала читаву приредбу, што су показали на два начина. Најпре су једини у хали одлучили да носе црне мајице, а не беле које су дељене на улазу у част Величковића. Показали су да су на утакмицу дошли својим послом, а не да се поклоне клупској легенди.

У другом полувремену су демонстрирали и сценарио који су припремили. Одиграли су тачку савршено, а у њу је било укључено сијасет песница, удараца и општег хаоса у току сусрета.

Није се ово допало осталим навијачима који су били у већини и који су их почастили повицима „Цигани“, а онда кривицу свалили на председника Србије Александра Вучића погрдним скандирањем.

Управо председник СНС слови за човека који је омогућио Партизану велики буџет (по неким оценама и највећи у историји клуба) и тако помогао да се састави импресивна екипа.

Ипак, навијачи ту помоћ нису тражили, па из меча у меч увредама показују незадовољство. Често и физичким обрачунима на фудбалским и кошаркашким мечевима.

Ауторитет и знање легендарног Жељка Обрадовића су неупитни, исто као и љубав према клубу и посвећеност послу, али чак ни велико име најбољег европског тренера свих времена не успева да у потпуности сакрије све ружне ствари које се дешавају око терена.

И да, управо због свега овога је у сенку пало оно што никако није смело. Партизан је победио актуелног шампиона Европе са 92:85. Ефес је покушавао, али никако није успео да стигне предност Партизана који је на крају са две тројке и закуцавањем показао да има највише амбиције и да их са правом гаји.

Пријатељски меч је одигран у не баш пријатељској атмосфери, али је можда ово само један од оних „мачића који се бацају у воду“. Нека се и на грешкама, коначно, у овој земљи нешто научи.