Прочитај ми чланак

Звезда одиграла и за Партизан-Грцима угрожен коефицијент, СРБ напада 2 места за ЛШ

0

Фудбалери Црвене звезде победили су Олимпијакос са 3:1 и у директном дуелу са Грцима донели важне бодове за национални коефицијент Србије.

Србија јури 15. позицију која доноси два места у квалификацијама за Лигу шампиона од сезоне 2021/22, тренутно је на коти 24,250, што је за само 0,125 мање од Хрвата који су на 17. месту.

Грци нису предалеко са 25,300 на 15. позицији, Кипрани имају 25,000, али је куриозитет следећи – Србија је једина од наведених земаља која има више од једног учесника у европским такмичењима.

Зато Партизан може већ победом против Астане да донесе прескакање Хрватске и већи корак ка 15. месту, Уколико Партизан буде савладао екипу Астане, можемо престићи Хрватску на листи и бити додатно ближи том 15. месту.

Србија је у овој сезони освојила 19 поена (Црвена звезда 10.5, Партизан 5.5, Чукарички 2.5 и Раднички Ниш 0.5), Грчка има 19.5, Хрватска 15.5, а наша земља је оставила бољи утисак рецимо од шестопласираних Руса (14), Турака (11), Чеха (11.5), Аустријанаца (13)…

Табела УЕФА бодовања

Foto: www.football-coefficient.eu

Србија је 18. тренутно, а има бољи овогодишњи учинак од чак девет више рангираних држава, то обухвата чак и Португалце са 18.5!

Подсећамо, за сваку победу у групној фази (оба такмичења) добија се два бода, а за реми бод. У квалификацијама тријумф за УЕФА ренкинг носи бод, а реми пола бода. Ту су наравно и бонус поени. Расподела је следећа: за играње групне фазе Лиге шампиона – четири бода; за пласман у осмину финала још пет. За четвртфинале, полуфинале и финале оба такмичења по додатни бод.

То би била суштина, с тим што је важно напоменути једну битну ствар – обрачун бодова за националну асоцијацију (рангирање лиге) подразумева да се саберу сви бодови из текуће сезоне, док за клупски коефицијент, уколико изборите место у групној фази, бодови из квалификација заправо нису битни, а све детаље о рангирању и начину вредновања бодова можете погледати у дубљем објашњењу.

Звезда чак има лепу прилику да презими у Европи и чак у новом директном дуелу са Олимпијакосом у Атини реши то питање, што ће успут директно значити због дуела са Грцима у рангирању. Такође, ако Партизан настави да пружа партије у складу са тренутном формом, чека нас лепа европска рачуница!

Успут, пратиће се помно и учинак Динама из Загреба, који је поражен од Манчестер ситија, али је оставио солидан утисак (0:2), претходно је декласирао Аталанту са 4:0, али је ипак једини представник своје земље јер је Ријека изгубила у квалификацијама у плеј-офу од Гента.