Прочитај ми чланак

Звезда и Партизан дали менаџерима 2 милиона евра за годину дана

0

Објављен извештај пословања, фудбалски агенти одлично зарадили од вечитих ривала.

Одавно је светски фудбал незамислив без посредника, менаџери се питају готово за све и то и те како умеју да наплате. Где ће отићи неки играч, за коју суму, колика ће му бити плата, колико ће зарадити клуб – јасно је да од агената све зависи.


Како је објавио Фудбалски савез Србије у годишњем извештају, наведено је да су Партизан и Црвена звезда од почетка 2020. до марта 2022. године менаџерима исплатили скоро два милиона евра на име провизија.

Уједно су и јавно објављена имена регистрованих посредника, подаци о пословима у којима су учестовали и тачни износи које су том приликом зарадили.

Све укупно, фудбалски агенти у Србији су у наведеном периоду зарадили 2.763.736 евра и 20.000 америчких долара.

Црно-бели су издвојили највише, нешто више од милион – 1.097.715 евра, док се Црвена звезда обавезала да плати 891.706 евра.

Звезда је агентима зимус морала највише новца да проследи приликом довођења Охија Омоиџуанфа, за кога је приликом доласка из Молдеа без обештећења свакако издвојила 165.000 евра за посредника Анекеа Ату из агенције „Емефи“.

Партизан је менаџеру Рикарда Гомеша, Надину Махмуду из агенције „Фам Фзе“, дао нешто мање, 150.000 евра, а сам трансфер био је без обештећења.

Као највештији преговарач издваја се Ивица Павловић, јер према објављеном врло успешно послује и са Звездом и са Партизаном.

Посредовао је приликом трансфера Умара Садика из Роме у Партизан, за тај посао је од црно-белих зарадио 234.815 евра. Џеп је напунио и од црвено-белих, од којих је добио 135.207 евра приликом доласка Кристијана Пичинија из Валенсије у Љутице Богдана.

Нису црно-бели празнили касу само приликом трансфера, већ и у случају обнављања сарадње. Тако је агент Робин Шустер приходовао 60.000 евра када је обновљен уговор са Сашом Здјеларом.

Још боље је прошао Милан Богдановић из агенције „Севен старс“, зарадио је 82.000 евра када је Александар Катаи продужио верност Црвеној звезди.

Када се погледају сви трансфери српских клубова у протеклих девет месеци, пажњу посебно привлаче два трансфера из Звезде. Никола Коларов, брат бившег капитена репрезентације Александра Коларова, добио је 96.000 евра приликом одвођења талентованог Жељка Гаврића у Ференцварош.

Занимљиво је и да се као посредник у трансферу Његоша Петровића у Гранаду наведи Марио Мамић, син Здравка Мамића, незванично првог човека загребачког Динама, који је добио 120.000 евра.

Од осталих трансфера истиче се агент Ивес Чакарум који је од трансфера Ђорђа Јовановића из Чукаричког у Макаби из Тел Авива зарадио 144.500 евра. Додатно је интересантно да удео у фирми где ради Чакарум има и Младен Крстајић, управо шеф стручног штаба Макабија.