Прочитај ми чланак

Зоран Тошић: Морам да дам гол у Загребу!

0

tosic_620x0Промашио сам два зицера против Белгије, надам се да ће ми се све вратити против Хрватске, позитивно размишља репрезентативац Србије пред дуел на Максимиру.

Раскрсница је на “Максимиру”. Србија ће или победом васкрснути наде у пласман на Светско првенство или ће моћи да већ архивира ту причу већ на половини квалификационе трке. И моћи да размишља о борби за Европски шампионат 2016. године. У неку руку Загреб би могао да буде и прекретница у играма Зорана Тошића у репрезентативном дресу.

Са 47 утакмица у дресу “орлова”, једино је капитен Ивановић испред њега (58). Зато је поштено рећи да је цела јавност више очекивала од Тошића у претходне четири квалификационе утакмице.

– Знам, наши навијачи се питају када ћу најзад да прорадим, да се пробудим. Јасно ми је да се од мене много очекује, то је нормално по стажу у репрезентацији. Али верујте, ја очекујем од себе много више него други – подвлачи Зоран Тошић. – Са 25 година одиграо сам скоро 50 мечева за државни тим, логично је да будем један од носилаца игре.

СИГУРНИЈИ У ДЕКИЈА НЕГО У СЕБЕ!
Чита Зоран Тошић приче да би могао Дејан Станковић да се врати у репрезентацију.
– Ако може, волео бих да Дејан поново буде са нама. Играли смо неколико година заједно у репрезентацији. Знам са колико жара, емоција и жеље је Станковић увек играо за државни тим. Сигуран сам да би “преорао” терен на “Максимиру”. Ма само ћу вам рећи да сам сигурнији да ће он дати 100 одсто на тој утакмици него ја – насмејао се Тошић.

А могло је после само првих 20 минута игре против Белгије да све буде другачије.

– Имао сам две стопостотне шансе на тој утакмици. Погодио сам стативу, друга лопта је прошла за мало поред гола. Да је бар једна завршила у мрежи, можда би утакмица имала другачији ток, па би и за мене рекли да сам “Роналдо”. Али то се нажалост није догодило… Па опет на Кипру ни са петерца нисам погодио гол. Није пријатно, али прво што сам помислио јесте да ће се све вратити у Загребу.

Чини се да управо због великих очекивања и бремена који носи на својим плећима, Тошић спутава самог себе. Утисак је и да је много растерећеније играо када није био у том првом ешалону звезда репрезентације.

– Одговорност сам увек преузимао. Не да никад од ње нисам бежао, него сам је тражио. На првој утакмици за репрезентацију сам дриблао као да сам одувек ту. Много размишљам о томе шта се дешава. Имам утисак да ми је потребан само неки битан погодак и да ће све доћи на своје место. Чекам тај гол – прича Тошић.

Прижељкује Зоран да та тачка прелома буде у Загребу. Лопта иза леђа Плетикосе и победа над Хрватском окренули би све за 180 степени. Мука је једино што је за Србију то утакмица “све или ништа”, пораз би значио да је лађа за Бразил већ отпловила.

– Откако сам у репрезентацији, увек смо успевали да ухватимо ту последњу сламку спаса! И претходни циклус квалификација је кренуо катастрофално, поразом од Естоније, па се догодила Ђенова, атмосфера око репрезентације је ужасна. И опет смо устали, вратили се у трку. Тачно, нисмо отишли на ЕП, али смо се изборили за ситуацију да то од нас зависи. Убеђен сам да ће тако бити и сада. Баш зато што је специфична утакмица, што смо на дну да горе не може, верујем да од Загреба поново крећемо ка врху!

ЕСТОНАЦ ДЕЛЕГАТ
Имена судија за утакмицу Хрватска – Енглеска још се чувају у тајности, али је зато УЕФА објавила ко су остала службена лица. За делегата је одређен Естонац Ајнар Лепанен, специјални посматрач суђења је Немац Едгар Стејнборн, док ће улогу специјалца за безбедност имати Вил ван Ре из Холандије.

Јасно је да ће се од Тошић очекивати да понесе највећи део терета у “Максимиру”. У том “узаврелом лонцу” емоција истрчаће на терен само неколико искусних и доста голобрадих момака. Питање је само хоће ли издржати тај притисак.

– Не бојим се за те момке. Показали су у овим квалификацијама да се никог не плаше и да могу са свима да се носе. Много су се променили! Гледам их на Кипру на последњем окупљању: нису они исти момци какви су били када смо се први пут окупили. Много су сигурнији, слободнији, огромно самопоуздање имају.

 

Ђуричић је постао прави вођа на терену, Тадић игра изванредно, о Настасићу и одбрани нећу ни да причам. Зато, не да се не плашимо Загреба, него идемо на победу – поручује Зоран Тошић, који се примиче јубиларном 50. наступу за репрезентацију.

СРНА СИГУРНО У БРАЗИЛУ
Капитен репрезентације Хрватске Даријо Срна сигурно ће бити у Бразилу 2014. године. За њега ту нема никакве дилеме.

– Било би фантастично да се квалификујемо, али и ако не успемо, ићи ћу у Бразил. Мој саиграч Едуардо ме је већ позвао да будем тих дана његов гост – открио је Срна.

ЗАГОРСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТИ
Време лети и сада предстоји избор волонтера који ће да послужују званичнике у ВИП ложи, а моћи ће да “баце око” и на травнати терен. Што ће све у Максимиру да буде на менију засад није познато, али се зна да се припремају разне ђаконије, од морских плодова до загорских специјалитета.