Прочитај ми чланак

ЗАШТО: Србија без Матића, Тадића и Митровића напада Чиле?

0

Помоћник селектора Србије Милан Раставац најавио је пред меч са Чилеом (понедељак 20.00 часова, РТС 1) да ће Орлови против шампиона Јужне Америке ''проширити репертоар'' за дуел против Костарике на СП.

Фудбалска репрезентација Чилеа неће “глумити“ Бразил против селекције Србије, и то је сада већ свима јасно.

Иако је шампион Јужне Америке много “ближи“ Бразилу, једноставно не постоји селекција која може да, на неки начин, замени на терену петоструког шампиона света.

Знали су то вероватно и у табору Орлова, оног тренутка када су одлучили да закажу дуел са Чилеанцима, а исто тако су знали да је Чиле у неку руку идеалан противник да глуми Костарику. Поготово овај шаренолики тим који ће се супроставити Србији.

Да ће Чиле “глумити“ Костарику постало је јасно и током конференције Србије, дан пре утакмице. Милан Раставац, помоћник селектора Младена Крстајића, и везиста Лука Миливојевић говорили су управо у том правцу, а Раставац је открио и шта ће бити главни циљ током меча против Јужноамериканца вечерас од 20.00 часова у Грацу.

– Желимо да проширимо репертоар играча који ће на СП “напасти“ Костарику – јасан је био Раставац.

То проширење репертора вероватно ће значити да ће Орлови на мегдан Чилеанцима истрчати у измењеном саставу. Оно што је познато јесте да ће недовољно опорављени Бранислав Ивановић прескочити овај дуел, као и да ће Крстајић извршити највише шест измена.

Немања Матић и Александар Митровић су међу последњима завршили сезону и није искључено да ће их Крстајић вечерас одморити. Као и Душана Тадића.

Прилику од првог минута требало би да добије Урош Спајић, нови дефанзивац Краснодара, који ће са Душком Тошићем чинити ту централну линију, док ће Антонио Рукавина и Александар Коларов остати на својим стандардним бековским позицијама.

Велика је дилема ко ће бранити! Не би било изненађење да уместо Владимира Стојковића међу стативама видимо Марка Дмитровића који иза себе има одличну сезону у Еибару. Дмитровић је бранио против Марока, Стојковић против Нигерије, а Крстајић ће дефинитивно бити на “слатким мукама“ за Чиле.

Ова утакмица против Чилеа као да је створена да Сергеј Милинковић Савић покаже да Србија има играче за тај “проширени репертоар“, а исти случај је и са Александром Пријовићем који би требало да одмени уморног Митровића у срцу напада.

Сергеј се очекује у првој постави, иако је Раставац у недељу потвртио да не зна хоће ли популарни СМС почети меч или бити међу шесторицом играча који ће ући са клупе. Очекује се да Адем Љајић дејствује одмах иза Пријовића, а не преко крила где ће места бити “резервисана“ за Филипа Костића и Андрију Живковића.

Костић – да се види “у каквом је стању“ после испадања из Бундес лиге са ХСВ-ом, али и да потврди ону партију против Нигерије из марта, јер нам је управо такав остић потребан.

Живковић – још један од играча из тог већ неколико пута поменутог “проширеног репертоара“.

Дакле, ако је веровати најавама из табора Србије да ће меч против Чилеа бити прилика да се прошири репертоар, прва постава би требало да изгледа овако: Дмитровић (Стојковић) – Рукавина, Спајић, Тошић, Коларов – Миливојевић, Милинковић Савић – Љајић, Костић, Живковић – Пријовић!

Све остало, са Тадићем, Матићем и Митровићем у екипи, значило би да Орлови против Чилеа не иду на “проширење репертоара“ које је најављено.

Што се тиче саме селекције Чилеа, познато је да неће играти са највећим звездама Видалом и Санчезом, као и да су им тамашњи медији “набацили“ бреме морања после пораза од Румуније.

Управо се стрелац гола против Румуна, Марипан, очекује у стартних 11 против Орлова уз Енца Рока, док ће Медел бити дефанзивни везиста.

Елем, првих 11 Чилеа за меч против Србије требало би да изгледа овако: Тосели – Бизама, Роко, Марипан, Алборноз, Медел, Мартинез, Рејес, Фернадез, Мора – Ерникез

Подсетимо, Србија и Чиле играју вечерас од 20.00 часова у Грацу на Меркур Арени, а једини међусобни дуел у новијој историји одиграли смо 2012. године.

Орлови су тада славили резултатом 3:1, а голове су постигли Марковић, Ђорђевић и Ђуричић. Ниједан од поменуте тројице тренутно није у саставу Србије.